Ben je zwanger van een tweeling of meerling? Dit kun je het beste eten

Je eet voor drie (of meer), gefeliciteerd! Maar hoeveel meer moet je dan precies eten? En wat kun je eten? Wij geven je de ins en outs.

Extra calorieën

Als je zwanger bent van een tweeling, moet je in het eerste trimester 300 extra calorieën per dag eten. In het tweede trimester is dit 680 en in het derde trimester 900 calorieën extra. Ben je zwanger van een drieling? Eet dan 450 extra calorieën per dag in het eerste trimester, 1020 in het tweede trimester en 1350 in het derde trimester.

Verdeling calorieën

Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je die extra calorieën naar binnenkrijgt met alleen maar ijs en pizza’s. Denk aan de volgende voedzame etenswaren. Probeer 20 tot 25 procent van de calorieën uit proteïne te halen, 40 tot 45 uit koolhydraten (let wel op dat dit geen witte koolhydraten zijn, deze vergroten de kans op zwangerschapsdiabetes) en 30 procent uit gezonde vetten.

LEES OOK: Onderzoek zegt: dit is waarom de ene tweeling bij de geboorte kleiner is dan de ander

Voedingsstoffen vitaminen en mineralen

1. Zink

Eet hiervan 30mg per dag, bijvoorbeeld in de vorm van zwarte oogbonen. De hoeveelheid zink in je lichaam neemt af tijdens de zwangerschap. Probeer er dus extra van binnen te krijgen. Zink zorgt er ook voor dat de kans op een premature bevalling, een licht geboortegewicht en lange bevalling verkleind wordt.

2. Foliumzuur

600 microgram per dag is een goede hoeveelheid. Foliumzuur is ook een goede voedingsstof om al voor de zwangerschap binnen te krijgen omdat het de kans op complicaties bij de zwangerschap verkleint. Ga voor spinazie, asperges of – als je meer van fruit houdt – sinaasappels.

3. Calcium

Als je zwanger bent van een tweeling is 1.500 mg calcium per dag aan te raden. Ben je zwanger van een drieling? Dan zit je goed met 2.000 mg per dag. Het is erg belangrijk dat je voldoende calcium binnenkrijgt tijdens de zwangerschap. Het verlaagt de kans op een zwangerschapsvergiftiging, een laag geboortegewicht bij de baby’s en een premature bevalling.

4. Magnesium

Denk hierbij aan 300 mg per dag. Magnesium draagt onder meer bij aan de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je baby. Noten zijn een geweldige bron van magnesium. Voeg bijvoorbeeld wat amandelen toe aan je yoghurtontbijtje.

5. Proteïne

Gemiddeld heeft een vrouw zo’n 70 gram proteïne per dag nodig. Voeg bij jouw proteïne behoefte nog een 25 gram per baby toe. Je lichaam heeft in deze fase veel meer proteïne nodig om ervoor te zorgen dat de foetussen groeien en hun spieren zich goed ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan het eten van magere biefstuk of een kipburger.

6. DHA (omega 3 vetzuur)

Er is niet precies duidelijk hoeveel je hier dagelijks van binnen moet krijgen. Al zeggen sommige onderzoeken dat 600 mg per dag goed is als je zwanger bent van een meerling. Een portie zalm van zo’n 113 gram zit in ieder geval tjokvol met zo’n 130 mg DHA.

7. IJzer

Probeer dagelijks 30 mg ijzer binnen te krijgen. Denk aan rood vlees, donkergroene bladgroente (zoals spinazie) en brood en ontbijtgranen verrijkt met ijzer.

8. Vitamine D

25 microgram per dag. Vitamine D zorgt ervoor dat de bloedsomloop in de baarmoeder goed verloopt en calcium goed opgenomen wordt. Zo krijgen je baby’s sterke botten. Heb je een donkere huid of krijg je overdag niet genoeg daglicht te pakken? Overleg dan met je huisarts of je vitamine D supplementen voorgeschreven kan krijgen.

Je bent wat je eet en je baby blijkbaar ook: wat jij eet tijdens de zwangerschap, bepaalt wat je kind straks lust.

Wil je niets meer missen? Like ons dan op Facebook.

The Bump

Reageer op artikel:
Ben je zwanger van een tweeling of meerling? Dit kun je het beste eten
Sluiten