Waarom je je baby tot 6 maanden beter geen water kan laten drinken

Water is super goed voor je. Niet voor niets wordt volwassenen aangeraden om zo’n twee liter water per dag te drinken. Maar wist je dat water drinken voor je baby, vooral in het eerste half jaar, slecht kan zijn voor de gezondheid?

Nee, het water op zich is natuurlijk niet slecht voor je kindje. Het gaat om de hoeveelheid. Volgens Jennifer Anders, kinderarts bij het Johns Hopkins Children’s Center in Baltimore, is een watervergiftiging bij baby’s namelijk zo gebeurd.

Natrium

Een watervergiftiging?! We leggen het even uit. De nieren zijn dé straatvegers van het lichaam, en zorgen er onder andere voor dat er natrium met behulp van water uit je lichaam wordt gefilterd en daarna netjes wordt afgevoerd. Omdat de nieren van baby’s nog lang niet uitgegroeid zijn, kan een teveel aan water bij een kleintje teveel natrium afvoeren, waardoor er een tekort ontstaat. En dit kan dan weer nare gevolgen hebben.

LEES OOK: Onderzoek bewijst: nu moeder zijn is een stuk pittiger dan vroeger.

Slaperigheid en lagere lichaamstemperatuur

Een van de eerste symptomen van een watervergiftiging bij baby’s, als gevolg van een tekort aan natrium, zijn een verminderde hersenactiviteit, slaperigheid, en een lagere lichaamstemperatuur. Verder kan een zwelling van het gezicht plaatsvinden, en in een verder stadium kan een kind last krijgen van toevallen. Anders: ‘Het is een sneaky aandoening, waarbij de symptomen soms heel langzaam opkomen. Vaak komen ouders er pas bij de toevallen achter dat er iets flink mis is met hun kind.’ Gelukkig komt dit niet veel voor, maar het is in elk geval goed om te weten.

LEES OOK: 7 feitjes die je vast nog niet wist over de kleur ogen van jouw baby.

Genoeg aan borst- of flesvoeding

Of we onze kinderen nou helemaal geen water moeten geven? Nee, natuurlijk niet. Een beetje water aan je kleintje geven is volgens Anders absoluut geen probleem, maar goed opletten is wel van belang. Voor kinderen van een half jaar oud is 80 milliliter water per dag al veel. ‘Baby’s hebben echt genoeg aan borst- of flesvoeding. Daar zitten alle voedingsstoffen in die ze nodig hebben, en het stilt ook direct de dorst. Daar is geen extra water voor nodig’, vertelt de kinderarts aan Reuters.

Over borstvoeding gesproken. Feit of fabel? 15 hardnekkige mythes over borstvoeding ontrafeld.

Reuters

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom je je baby tot 6 maanden beter geen water kan laten drinken
Sluiten