De papa 25 jun 2018 Maaike Kooijman

Behandelen vaders hun babydochters anders dan hun zoontjes?

Gender speelt een enorme rol in ons leven, of we daar nou bij stilstaan of niet. En dat begint al vroeg: zoals bij de eerste vraag die wordt gesteld na een geboorte, is het een jongetje of een meisje? Jongetje? Blauwe muisjes, speelgoedauto’s. Meisje? Roze muisjes en kleding met Disney-prinsessen.

Het is natuurlijk nog altijd de vraag of het verschil tussen gender aangeboren is of juist aangeleerd, maar het staat in ieder geval vast dat de opvoeding wel íets te maken heeft met de scheiding tussen man en vrouw in de samenleving.

Als kinderen al vroeg wordt aangeleerd hoe ze zich moeten gedragen en hoe ze het andere geslacht moeten zien, zullen ze dat later ook blijven doen. Als het bijvoorbeeld in een maatschappij normaal is om vrouwen als minder te zien, dan zullen kinderen dat ook oppakken.

Moeder versus vader

Jongens en meisjes worden dus anders behandeld, maar het blijkt ook nog uit te maken door wíe ze worden opgevoed. Moeders praten bijvoorbeeld vaak meer met dochters, en zouden hen ook van meer dingen weerhouden, schrijft Psychology Today.

LEES OOK: Genderneutraal opvoeden: zo kun je het zelf toepassen

Vaders gaan vaak meer om met hun zoons, maar zowel vaders en moeders spelen ruiger met hun zoontjes dan dochtertjes. Bovendien zouden vaders meer aandacht besteden aan dochters als ze zich ‘onderdanig’ gedragen, terwijl jongens meer aandacht krijgen bij heftigere emoties. Je mag dan denken dat je je kinderen helemaal hetzelfde ziet, maar onbewust is dat waarschijnlijk toch niet zo.

Onderzoek onder vaders

Omdat ouders zich er vaak dus niet bewust van zijn, is het ook lastig om te onderzoeken of ze zich al dan niet anders gedragen in de buurt van hun zoontjes of dochtertjes. Maar het is nieuw onderzoek toch gelukt, en voor de verandering bij vaders in plaats van moeders. De wetenschappers keken naar hoe vaders omgaan met hun kinderen, en wat dat te betekenen heeft. Er deden 69 mannen aan het onderzoek mee, de helft met een zoontje en de andere helft met een dochter. De kinderen waren 1 of 2 jaar oud.

LEES OOK: Dit zijn perfecte kleurenschema’s voor genderneutrale babykamers

Voor de studie werden audiofragmenten opgenomen van vaders die met hun kind interacteerden. Daarnaast moesten ze een vragenlijst invullen over hun eigen ouderschap. Voor het derde deel van het onderzoek werden hun hersenen gescand terwijl ze keken naar foto’s van hun baby en andere kindjes, met verschillende gezichtsuitdrukkingen.

Kietelen of zingen

Wat bleek? Rondom hun babyzoontjes praatten de vaders heel anders dan als ze hun dochtertjes vertroetelen. De zoons kregen meer woorden als ‘trots’ en ‘topper’ te horen, de meisjes emotioneel geladen worden. En waar jongentjes veel meer gekieteld werden, gingen vaders tegen de meisjes eerder zingen. Jongetjes worden dus competitiever opgevoed, meisjes emphatischer. Vergelijkbare dingen werden gevonden in de hersenscans.

Of het gedrag van de vaders komt door biologische ingevingen of door aangeleerd gender, maar het is duidelijk dat we op deze manier nooit van de ongelijke verwachtingen van jongens en meisjes af komen. Dus vaders: kietel je dochtertje eens, en praat emotioneel tegen je zoon. Krijg je net zo goed dat schattige babylachje voor terug.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Psychology Today

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Behandelen vaders hun babydochters anders dan hun zoontjes?
Sluiten