De baby 25 okt 2018 Susan Dalstra

Deze 12 beautyproducten kun je beter vermijden als je zwanger bent

Alsof negen maanden lang geen alcohol drinken, geen sushi eten en voorzichtig zijn met cafeïne nog niet genoeg is, moet je als zwangere vrouw ook nog rekening houden met welke beautyproducten je gebruikt. In veel daarvan zitten namelijk stofjes die schadelijk kunnen zijn voor jou en de baby. 

Het loont de moeite om de labels van je favoriete beautyproducten te checken wanneer je zwanger bent. We hebben op een rijtje gezet op welke ingrediënten je alert moet zijn.

Formaldehyde

Waarom het slecht is: Formaldehyde is een chemische stof die kanker kan veroorzaken en in verband wordt gebracht met miskramen en onvruchtbaarheid. In extreem grote hoeveelheden kan formaldehyde doordringen tot je borstvoeding.

Hoe je het vermijdt: Het is niet helemaal duidelijk hoeveel formaldehyde er nodig is om effect te hebben op je zwangerschap. Vermijd voor de zekerheid lijm voor nepwimpers, nagellak en haarbehandelingen om je haar stijl te maken (zoals een Brazilian blow-out). Draag een masker en handschoenen als je regelmatig met formaldehyde werkt. Check de ingrediëntenlijst en blijf weg van formaldehyde, quaternium-15, dimethyl-dimethyl (DMDM), hydantoin, imidazolidinyl urea, diazolidinyl urea, sodium hydroxymethylglycinate en 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (bromopol).

Chemische zonnebrand

Waarom het slecht is: In sommige zonnebrandproducten zit potentieel gevaarlijke stoffen die in je bloed terecht kunnen komen. Die stoffen kunnen leiden tot een allergische reactie, rommelen met je hormoonhuishouding en ervoor zorgen dat je baby niet snel genoeg groeit.

Hoe je het vermijdt: Ga voor een zonnebrand die op de huid blijft liggen in plaats van dat het helemaal intrekt. Vermijd zonneproducten waarbij oxybenzon of avobenzon op de ingrediëntenlijst staan.

Handige beautytips voor de herfst als je zwanger bent

Een jacuzzi

Waarom het slecht is: Je lichaamstemperatuur boven de 38 graden laten komen als je in het eerste trimester zit, kan de bloedtoevoer naar de baby onder druk zetten en zo leiden tot een verhoogd risico op problemen bij de geboorte. Daar bovenop kan een jacuzzi bacteriën uitnodigen en de kans op een vaginale infectie vergroten.

Hoe je het vermijdt: Hou het hoofd koel door de sauna en jacuzzi te vermijden in het eerste trimester. Beperk daarna je bubbel-tijd tot tien minuten. Zorg wanneer je thuis een bad neemt dat de temperatuur niet hoger is dan 36 graden en hou je baddertijd kort.

Medicatie tegen acne

Waarom het slecht is: Baby’s die in het eerste trimester worden blootgesteld aan medicatie tegen acne kunnen geboortedefecten oplopen als een onvolgroeid schedel, hartproblemen, te weinig botgroei en problemen met het centrale zenuwstelsel. Daarbij loop je een verhoogd risico op een miskraam.

Hoe je het vermijdt: Praat met je huisarts of dermatoloog voor specifiek advies, maar weet dat je producten als Accutane, Retin-A en tetracycline tijdens een zwangerschap niet veilig kan gebruiken.

Di-ethanolamine

Waarom het slecht is: Di-ethanolamine, ook wel afgekort tot DEA, wordt vaak gebruikt om shampoo te laten schuimen. Deze stof kan effect hebben op de hersenontwikkeling en geheugenfunctie van baby’s. Uit onderzoek blijkt ook dat DEA kan leiden tot miskramen en de celgroei van de foetus kan verstoren.

Hoe je het vermijdt: Lees de etiketten van je douchegel en shampoos zorgvuldig en vermijd producten waarin diethanolamine, oleamide DEA, lauramide DEA, en cocamide DEA zit.

Retinol

Waarom het slecht is: Retinol, ook wel vitamine A, wordt gezien als hét ingrediënt tegen huidveroudering. Het kan echter zorgen voor misvorming in het centrale zenuwstelsel van baby’s wanneer je het in hoge dosis gebruikt.

Hoe je het vermijdt: Ga voor een alternatieve huidverzorging waarin vitamine C of soja zit om jou en je baby veilig te houden.

Massages in het eerste trimester

Waarom het slecht is: Veel artsen en massagetherapeuten raden een massage in de eerste twaalf weken van een zwangerschap af omdat de kans op een miskraam in die eerste maanden al groter is.

Hoe je het vermijdt: Overleg met je gynaecoloog vanaf wanneer het veilig is om een massage te nemen. Ga altijd naar een gecertificeerd masseur die je hoogstwaarschijnlijk op je zij legt tijdens de massage.

7 Beautytips om ‘s ochtends sneller klaar te zijn als je een baby hebt

Lood in beauty producten

Waarom het slecht is: Lood, wat ooit in hoge dosis in lipsticks zat, is extreem giftig en kan leiden tot een groter risico op een miskraam, een vroegtijdige geboorte en rommelen met de ontwikkeling van het brein, de nieren en het zenuwstelsel van je ongeboren kind.

Hoe je het vermijdt: Merken die lipsticks maken hebben de hoeveelheid lood in hun producten al aanzienlijk gereduceerd. Voedsel eten waarin veel vitamine C, calcium en ijzer zit beschermt jou en je baby tegen loodvergiftiging.

Make-up met parabenen

Waarom het slecht is: Onderzoek suggereert dat parabenen in make-up, huidverzorging en haarproducten een nadelig effect heeft op de groei van jongetjes.

Hoe je het vermijdt: Er is niet een officiële waarschuwing omtrent parabenen op de menselijke gezondheid, maar om veilig te zitten kun je het best producten met conserveringsmiddelen als propylparaben, benzylparaben, methylparaben of butylparaben ontlopen.

Enkelmassages (voor je uitgerekende datum)

Waarom het slecht is: Met reflexologie en acupressuur wordt een bepaald drukpunt op de enkel gestimuleerd wat de bevalling kan opwekken.

Hoe je het vermijdt: Wacht tenminste tot je je uitgerekende datum hebt bereikt. Wanneer je arts het er mee eens is dat je natuurlijke manieren om de bevalling op te wekken kan proberen, kun je een pedicure combineren met een enkelmassage.

Spray-tans en zonnebanken

Waarom het slecht is: Je lichaamstemperatuur verhogen, wat nogal eens gebeurt onder de zonnebank, kan ervoor zorgen dat de wervelkolom van de baby niet goed groeit. Spray-tans bevatten de chemische stof DHA, wat je kan inhaleren en daarom liever vermijdt in je eerste trimester.

Hoe je het vermijdt: Ga zeker in het eerste trimester niet onder de zonnebank en neem ook geen spray-tan. Probeer ook niet teveel bloot te staan aan de felle zon. Bovendien: met die zwangerschapsglow heb je helemaal geen kleurtje meer nodig.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Deze 12 beautyproducten kun je beter vermijden als je zwanger bent
Sluiten