Zwanger 21 jan 2018 Muriel Oonincx

Bang voor bevallen? Dit bericht zou iedere zwangere vrouw even moeten lezen

Als je zwanger bent, is het niet meer dan begrijpelijk dat je enigszins bang voor bevallen bent. Ook al vermijd je de enge verhalen als de pest; er duikt altijd wel ergens een ongevoelige ziel op die met liefde haar persoonlijke horrorbevalling en alle dirty details met je deelt. Om je daarna op het hart te drukken dat je alles vergeet zodra je baby in je armen ligt. Bedankt hè.

Bang voor bevallen?

Blogger Laura Mazza heeft een prachtig bericht geschreven aan alle zwangere vrouwen, om een hart onder de riem te steken. Haar boodschap: wees niet bang voor de bevalling. Ze herinnert vrouwen eraan hoe geweldig en krachtig het menselijk lichaam is, in een Facebookpost die inmiddels al duizenden keren is geliked en gedeeld.

LEES OOK: Bijna zover? Bang voor bevallen? Over deze dingen maak jij je druk als je bijna gaat bevallen.

‘Lieve zwangere mama’s,

Wees niet bang voor de bevalling. Ik weet dat de horrorverhalen je bang maken. Als je een beetje bent zoals ik, vrees je misschien zelfs dat je het niet overleeft. ‘Bevalling’ is een eng woord. Je reist even naar een andere plek om een ziel op te halen en het leven te geven. Dat is prachtig, maar hard werken. Het is normaal dat je angst hebt voor de bevalling, dat je je zorgen maakt om de baby. Mensen zijn de enige soort die twijfelen of ze wel kunnen baren’, begint Laura haar betoog.

Vervolgens vertelt ze over haar eerste bevalling en hoe ze dacht dat ze faalde. ‘Maar ik faalde niet. Ik was alleen even mijn kracht vergeten. Dus die nam ik terug, en toen kwam ik sterker terug dan ooit. Ik heb mijn kracht gebruikt. Die kracht heb jij ook.

Omdat je wil bevallen met een geboorteplan van vijf kantjes omdat je nerveus bent, doe het. Als je pijnstilling wil, doe het. Als je alles wilt voelen omdat het kan, doe het. Als je bent geraakt door een trauma en een keizersnede wil, doe het. Je hebt het recht om zelf te kiezen hoe je je baby ter wereld brengt. Het is jouw lichaam en jouw baby.

Als dingen niet volgens plan verlopen heb je niet gefaald, maar heb je gedaan wat het beste is om je kind veilig ter wereld te brengen. Wat een onbaatzuchtige opoffering is dat? Dat is hoe je je liefde uit aan je baby. Voel jezelf daar nooit schuldig over. Nooit. Haal kracht uit het feit dat je alles doet voor je kind.

Je verdiend het om gevierd te worden. Er groeide een baby in jou, je hebt leven gegeven aan een kind, je hebt het ter wereld gebracht. JIJ. Bevallen is normaal, angst is normaal, en onderschat jezelf nooit, want jij bent krachtig mama.’

Lees hier Laura’s hele verhaal:

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Bang voor bevallen? Dit bericht zou iedere zwangere vrouw even moeten lezen
Sluiten