Bandenpijn tijdens de zwangerschap: dit is het en dit kun je eraan doen

Je baarmoeder groeit tijdens de zwangerschap mee met je baby. Hierdoor rekken de banden die je baarmoeder op z’n plek houden uit. Dit kan bij het bewegen voelen als een scherpe pijn in je liezen of je onderbuik. Bandenpijn tijdens de zwangerschap is zeker geen pretje, maar gelukkig kun je de pijn verlichten.

Wat is bandenpijn?

Bandenpijn bestaat vooral uit pijn rond het schaambot. Je kunt ook pijn voelen in je onderrug, vagina en schaamlippen. Je kunt op verschillende momenten last krijgen van pijnscheuten:
– bij het niezen en hoesten
– bij lopen, opstaan en bukken
– als je moet plassen
– bij een orgasme
– als je baby beweegt in de buik

LEES OOK: Hoofdpijn tijdens de zwangerschap is irritant, maar er valt iets aan te doen

Bandenpijn tijdens de zwangerschap

Je baarmoeder groeit natuurlijk tijdens de zwangerschap mee met je baby. Dit hoeft nog niet meteen pijn te doen. Als je al pijn voelt, kan dit vaak aanvoelen als krampen die je ook tijdens de menstruatie hebt. Bij de meeste zwangere vrouwen ontstaat de pijn na de twintigste week van de zwangerschap. Vanaf de 20 weken groeien de baby en je buik een stuk sneller.

Is dit niet je eerste zwangerschap? Dan is er een kans dat je al voor de 20 weken zwangerschap last krijgt van bandenpijn. Je buikspieren zijn nu minder sterk doordat ze al een zwangerschap achter de rug hebben. De baarmoeder daalt nu sneller zonder steun van de buikspieren. Zo komt er eerder druk op de banden komt te staan.

LEES OOK: Grotere en pijnlijke borsten tijdens de zwangerschap? Dit is de reden

De pijn verminderen

– Probeer onverwachte bewegingen en bukken zoveel mogelijk te voorkomen.
– Neem voldoende rust.
– Let op je lichaamshouding, een slechte houding zorgt voor meer pijn. Houd je rug recht.
– Je kunt een steunbroekje dragen. Dit ondersteunt de onderkant van de buik waardoor je meer verlichting hebt.
– Verlicht de bandenpijn met warmte. Dit kan heel simpel door een warme douche of een warm bad te nemen. Niet slecht toch?

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Bandenpijn tijdens de zwangerschap: dit is het en dit kun je eraan doen
Sluiten