Zwanger 14 jul 2018 Marleen Staal

Wil je een badbevalling? Dan is de kans groot dat je geen ruggenprik nodig hebt

Een badbevalling wordt steeds populairder. Niet heel gek, want het water kan veel positieve effecten op jou en je (ongeboren) kindje. Het water helpt je niet alleen te ontspannen tijdens de bevalling, het kan de pijn zelfs dusdanig verlichten dat je niet eens een ruggenprik nodig hebt.

De bevalling is misschien nog een ver van je bed (of bad)-show als je nog een paar maandjes moet, je er vast al wel over gehoord: de ruggenprik. Het magische pijnstillende goedje dat je helpt de zwaarste loodjes van de bevalling te doorstaan. Mocht je tegen bevalling en deze prik op zien, dan hebben we misschien goed nieuws voor je.

Geen groter risico

Uit een herziend onderzoek uit 2011 blijkt namelijk dat een badbevalling de kans op het krijgen van een eventuele ruggenprik vermindert. En dat niet alleen, er is daarnaast ook geen enkel bewijs gevonden dat een badbevalling een groter risico vormt voor de gezondheid van moeder en kind dan een ‘gewone’ bevalling.

Onderzoekers analyseerden maar liefst 15 eerdere onderzoeken en 3663 vrouwen om de effecten te bestuderen van wateronderdompeling in de eerste en tweede fase van een badbevalling. En wat bleek, het water had geen invloed op een spontane vaginale bevalling of noodzakelijke ingrepen als keizersnedes of het gebruik van een vacu├╝mpomp. Kort gezegd: een badbevalling brengt evenveel risico’s met zich mee als een bevalling in bed.

Helpen te ontspannen

De update van het huidige onderzoek was ook hard nodig volgens dr. Thomas Poder – een van de onderzoekers – omdat het een aantal belangrijke punten mistte, waaronde het feit dat een badbevalling de moeder daadwerkelijk helpt te ontspannen.

De resultaten van het onderzoek zijn eigenlijk een bevestiging van wat gynaecologen en medici al jaren weten, maar het is fijn dat het toch maar weer eens bewezen is dat een badbevalling niet gevaarlijk is.

Wil je weten hoe een badbevalling verloopt? Lees hier de driedelige column van Afke over haar badbevalling.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Cochrane Review 2011

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Wil je een badbevalling? Dan is de kans groot dat je geen ruggenprik nodig hebt
Sluiten