De baby 22 apr 2018 Melissa Eissens

Extra goed schoonmaken: de meeste bacteriën in de babykamer zitten hier

We kunnen er zelf niet altijd iets aan doen, maar er komen soms veel bacteriën het huis in. We blijven poetsen en schoonmaken, maar zou het niet handig zijn om te weten waar de gevaarlijkste bacteriën zitten?

We pakken het probleem het liefst aan bij de kern. Dus voor de volgende keer dat je de schoonmaakspullen uit de kast tovert, weet je nu precies waar je meteen moet gaan schoonmaken, het liefst zo vaak mogelijk!

De commode

Om maar meteen bij het probleem te beginnen: de commode van je baby. Dat vieze luiers zelf al vol bacteriën zitten daar kijken we niet raar van op. We gooien ze dan ook zo snel mogelijk weg, goed weg. Goed handen wassen en desinfecteren, en dan zijn we klaar. Tenminste dat denken we! De meeste ouders ruimen de commode na gebruik weer goed op, gelukkig maar. Maar kinderarts Jarrett Patton laat weten dat juist het goed schoonhouden ervan heel belangrijk is. Het is namelijk een plek waar de bacteriën makkelijk verspreid kunnen worden naar andere personen maar ook andere plekken.

Norovirus & Rotavirus

De gevolgen van deze bacteriën waar we het meest rekening mee moeten houden is het norovirus (buikgriep) en het rotavirus (ontsteking van de maag en darmen). Beide virussen kunnen zorgen voor uitdroging door diarree, vooral jonge kinderen tussen de 6 maanden en 2 jaar oud zijn hier gevoelig voor.

LEES OOK: Zijn je baby’s billetjes rood? Dit kan het zijn naast luieruitslag

Waar komt dit virus vandaan?

Het virus zit in ontlasting en braaksel van iemand die het virus bij zich draagt. Maar iemand die het virus heeft hoeft dit zelf niet eens te merken, hij kan nergens last van hebben maar het toch doorgeven aan iemand anders. Het besmetten van iemand anders gaat via de handen. Bijvoorbeeld wanneer iemand net een toiletbezoekje hebt gehad, het virus kan op de wc-bril achterblijven, op de ‘doorspoel’-knop, de kraan of de deurklink.

Wees deze bacteriën de baas

Het virus wat vanuit de commode verspreid wordt, kan dus nog een lange weg afleggen. Maar liever niet! Wat kunnen we doen? Er is tegen buikgriep helaas nog geen vaccinatie, maar voor het rotavirus wel, deze is alleen op recept beschikbaar.

Maar nog makkelijker: zorg dat je na elke keer van het verwisselen van je baby’s luier, je handen én de commode heel goed schoonmaakt. Wees de boosdoeners de baas en neem hier de tijd voor. Hier hoef je echt geen krachtige bleekmiddelen voor te gebruiken, reguliere schoonmaakmiddelen die je waarschijnlijk al in huis hebt doen al het werk. Heb je een baby die vaak met zijn handjes zijn eigen luier aanraakt, veeg dan ook regelmatig de handen van je baby schoon met een desinfecterende crème of gel (voor baby’s natuurlijk).

Schoonmaken van speelgoed

Kinderarts Jarrett Patton raadt ook aan speelgoed regelmatig schoon te maken. “Het gebruik van afwasmiddel is een veilige manier om speelgoed en oppervlakken schoon te maken, zorg er wel voor dat het speelgoed volledig droog is voordat je deze weer terug geeft aan je kind. Vergeet hierbij ook absoluut niet het badspeelgoed. Doordat deze vaak nat blijven zijn ze een broeiplek voor bacteriën. Deze meeste kun je gewoon spoelen in de vaatwasser.”

LEES OOK: De wasbare luier maakt een comeback met deze Nederlandse POEP-UP STORE (ge-wel-dig)

Romper

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Extra goed schoonmaken: de meeste bacteriën in de babykamer zitten hier
Sluiten