De baby 20 feb 2018 Soraya Vogelaar

Zo kies je de perfecte babyslaapzak

Ze zijn er in alle soorten, maten en uitvoeringen: de babyslaapzakken. Maar hoe kies je nu de juiste uit met al dat aanbod? Dit wil je allemaal weten voordat je een babyslaapzak aanschaft.

Het voordeel van een babyslaapzak

Vooral voor baby’s die veel bewegen in hun slaap, is een babyslaapzak een veilige oplossing. Zo blijven de beentjes veilig binnenboord en kan je baby ook niet opeens gevaarlijk omrollen of onder de dekens rollen. Bovendien kun je de slaapzak makkelijk overal mee naartoe nemen. Hierdoor kan je baby altijd en overal heerlijk comfortabel slapen.

De verschillende soorten babyslaapzakken

4 seizoenenbabyslaapzak

Dit type slaapzak is heel makkelijk in gebruik, omdat je deze kan aanpassen naar het seizoen. ‘s Zomers gebruik je de binnenvoering van de slaapzak, zonder de mouwtjes. ‘s Winters trek je de extra dikke en gevoerde versie van de slaapzak aan met de lange mouwen. In de herfst en lente rits je de mouwen eraf zodat de armen niet bedekt zijn, maar de rest van zijn lijf wel warm blijft.

Winterslaapzak

Winterslaapzakken zijn gewatteerd en gevoerd zodat je baby heerlijk warm blijft. Tijdens de zachtere winterdagen, kun je de mouwen eraf ritsen.

Zomerslaapzak

Als het zomers warm is kun je je baby in de zomerslaapzak in z’n bedje leggen. Andere denken en beddengoed haal je dan weg. Deze is niet gewatteerd en niet gevoerd.

LEES OOK: Leuke luiertassen: deze 10 wil je zeker weten hebben

Hier moet je opletten bij het kopen van een babyslaapzak

De juiste sluiting voor je slaapzak

Iets simpels als de sluiting is toch een belangrijk aandachtspunt waar het een slaapzakje voor je baby betreft. Knopen zijn niet veilig doordat ze los kunnen raken of een baby deze kapot kan trekken. Drukknopen zijn ook niet veilig, vooral bij grotere baby’s, omdat deze ook opengetrokken kunnen worden. Een ritssluiting is de meest veilige optie voor je baby.

LEES OOK: Mooie voedingsbeha’s: deze mogen niet in je garderobe ontbreken

De juiste maat kiezen

Babyslaapzakken komen in verschillende maten. Ze zijn er van 50 centimeter tot 160 centimeter. Als de slaapzak te groot is, kan een baby erin verstrikt raken of wegzakken. In een te kleine slaapzak ligt een baby niet comfortabel. Het is dus heel belangrijk dat je de juiste maat te pakken hebt. Dit check je zo:

Boord

Als je baby de slaapzak aanheeft, moet het niet zo zijn dat je de boord over het hoofd van je baby kunt trekken.

De maat van de armsgaten

Als je baby de slaapzak dichtgeritst aanheeft en je zijn armpjes door de armsgaten terug kunt stoppen, is de maat te groot. Als het niet lukt heb je de juiste maat.

De lengte

Meet hiervoor je baby vanaf de schouder tot en met de voet op. Tel vijftien centimeter op bij de uitkomst. Nu weet je de lengtemaat en kun je een maat kiezen die hier het dichtst bij in de buurt zit.

Het juiste materiaal kiezen

Elk materiaal heeft zo z’n eigen voordelen en nadelen. Katoen is luchtdoorlatend waardoor je baby de warmte goed kwijt kan. Dit wordt vaak gebruikt in zomerslaapzakken. Polyester wordt vaak gebruikt als vulling. Het is schimmelbestendig, neemt nauwelijks vocht op en kan goed gewassen worden.

Badstof is wat pluiziger dan katoen en kan na vaak wassen wat hard worden. Merinowol is zacht, warm en kan veel vocht opnemen zonder dat het nat aanvoelt. Jersey is overigens geen stof, maar een verzamelnaam van stoffen die elastischer zijn. Het hangt dus van jouw voorkeuren en situatie af welke stof het prettigst werkt.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zo kies je de perfecte babyslaapzak
Sluiten