9 dingen die je moet weten voordat je een babysitter inschakelt

Susan Dalstra 1 aug 2017 De baby

Babysitters moet je koesteren. Ze zorgen ervoor dat je af en toe nog een date night kan hebben met je geliefde en redden je uit de brand wanneer je onverwachts ergens naartoe moet. 

Een fijne babysitter is goud waard. Als je er eenmaal eentje hebt gevonden, is het dus vasthouden die hap. Zó zorg je ervoor dat die babysitter een blijvertje wordt in het gezin.

1. Vertel ze wanneer je thuiskomt

Weet je het niet precies? Geef dan in ieder geval een schatting. Wees van tevoren ook eerlijk als je vermoedt dat het wel eens een latertje kan worden. Je loopt het risico dat de babysitter in dat geval niet kan en je dus iemand anders moet zoeken, maar dat is altijd beter dan je oppas in een ongemakkelijke positie manoeuvreren door uren weg te blijven.

2. Stuur geen berichtjes op onchristelijke tijdstippen

Dat jij in het holst van de nacht borstvoeding aan het geven bent, betekent niet dat anderen ook wakker zijn. Zie je relatie met de babysitter als de relatie tussen een baas en werknemer. Je zou het ook niet relaxt vinden als je middenin de nacht berichtjes ontvangt van je baas.

3. Betaal een redelijk bedrag

Het 16-jarige buurmeisje betaal je natuurlijk minder dan de babysitter met twintig jaar ervaring. Zeker als de babysitter in kwestie oppassen als fulltime baan heeft, kom je niet aanzetten met een boekenbon als dank. Bespreek van tevoren een bedrag af zodat het achteraf niet ongemakkelijk wordt.

LEES OOK: 7x praktische dingen om te doen voordat je zwangerschapsverlof erop zit

4. Wees helder over de taken

Zoek je iemand die alleen je baby in bed stopt en het huis bewaakt of wil je iemand die ondertussen ook even een afwasje wegwerkt en een stofzuiger door het huis trekt? Wees daar duidelijk over. De meeste babysitters vinden het helemaal geen probleem om te helpen in het huishouden, maar je kan er niet vanuit gaan dat een oppas dat allemaal uit zichzelf doet.

5. Maak voorwaarden in het geval je moet afzeggen

Het kan altijd gebeuren dat je last-minute moet afzeggen. Plannen worden gecanceld, kinderen worden ziek; zo gaan die dingen. Laat het alleen de babysitter zo snel mogelijk weten. Als je 2 of 3 uur van tevoren pas afbelt, is het wel zo attent om de volgende keer wat extra te betalen. Zo laat je zien dat je weet dat de tijd van je babysitter kostbaar is.

6.Als je behoeftes veranderen, verandert het tarief van de babysitter ook

Het buurmeisje betalen om een paar uurtjes op te passen terwijl de baby slaapt, is een ander verhaal dan je buurmeisje vragen je kind in bad te stoppen, te helpen met huiswerk en naar bed te brengen. Als het takenpakket uitgebreider wordt (lees: je baby wordt groter), is het niet meer dan fair daar ook naar te betalen. En dat geldt ook als er een tweede bij komt.

7. Zorg voor snacks

De meeste babysitters gaan echt niet uit zichzelf op jacht naar wat te eten. En als je het zelf ook niet een fijn idee vindt dat iemand in je keukenkastjes neust, is het handig om van tevoren de koelkast te vullen met wat te eten – of wat snacks klaar te zetten op het aanrecht.

8. Zorg ervoor dat de babysitter veilig thuis komt

Dat gaat niet op als je babysitter een eigen auto heeft, maar besef dat als ze met het openbaar vervoer komt ze het waarschijnlijk niet prettig vindt om ‘s avonds laat nog op pad te gaan. Biedt haar een lift naar huis aan als je laat thuiskomt of bestel een taxi zodat je zeker weet dat je babysitter veilig thuiskomt.

9. Waarschuw als je kind ziek is

De oppas heeft het recht het van tevoren te weten als je kind koorts heeft. Sommigen lopen liever wat geld mis dan dat ze het risico lopen ziek te worden vlak voor een vakantie of belangrijke presentatie op werk. Geef ze in ieder geval de optie ‘nee’ te zeggen.

Zit je nog middenin je zwangerschapsverlof? Deze uitspraken wil je dan niet horen.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Good Housekeeping

Reageer op artikel:
9 dingen die je moet weten voordat je een babysitter inschakelt
Sluiten