De baby 10 mrt 2018 Melissa Eissens

Baby’s die bij de geboorte op hun vader lijken zijn gezonder

Nieuw onderzoek komt met een interessante bekendmaking. Baby’s die bij de geboorte op hun vader lijken, zouden later gezonder zijn.

Een nieuw onderzoek van de Binghamton University in New York heeft aangetoond dat kinderen die meer op hun vader lijken, waarschijnlijk ook meer tijd met hem zullen doorbrengen. Geloof het of niet, maar doordat er veel tijd wordt doorgebracht met de vader, kunnen ze gezonder worden.

Onderzoek

De studie, online gepubliceerd in het Journal of Health Economics, gebruikte gegevens van de Fragile Families Child Wellbeing Study om te begrijpen hoe vaderlijke gelijkenis de gezondheid van een kind beïnvloedde. Daarvoor keken ze naar kinderen geboren tussen 1998 en 2000 in grote Amerikaanse steden, met ongehuwde ouders.

Ongehuwde ouders

Een totaal van 715 ongehuwde vaders en moeders die niet samenwoonden, werden gedurende de eerste drie dagen na de geboorte geïnterviewd, en vervolgens nog vier keer vóór de eerste verjaardag van het kind. Daarnaast werd de gezondheid van het kind tijdens het eerste jaar van zijn leven genoteerd. Hierbij werd vooral gelet op gezondheidszorg in de zin van astma-aanvallen, ziekenhuisbezoekjes en hoe lang deze waren.

Lijkt hij wel of niet op de vader?

Twee derde van de ouders waren het erover eens of het kind op hun vader leek. Van deze groep geloofde 56 procent dat het kind op de vader leek en 44 procent was het erover eens dat het kind niet op de vader leek.

LEES OOK: Help: mijn baby wil niet slapen

Resultaten

Uit de resultaten bleek dat de kinderen die wel op hun vaders leken, hun vader gemiddeld twee en een halve dag meer zagen per maand, dan de groep kinderen die niet op hun vader leek. Deze kinderen hadden volgens de resultaten over het algemeen een betere gezondheid. Het regelmatig zien van de vader, doet een kind veel goeds.

Positief ouderschap voor gezonder kind

Dus hoe meer aandacht het kind krijgt van zijn vader, hoe gezonder het kind? Ja, volgens onderzoeker Solomon Polachek wel, ‘de belangrijkste verklaring is dat frequente bezoeken van de vader een langere periode van ouderlijk toezicht en begeleiding van de ouders mogelijk maken. Vaders zijn belangrijk bij het opvoeden van een kind en het manifesteert zich in de gezondheid van het kind. Door vaker frequent positief ouderschap te volgen verbeter je de gezondheid van jonge kinderen.’

Wanneer ze niet op de vader lijken

Natuurlijk kan er niet veel worden gedaan om een ​​kind meer op zijn vader te laten lijken, en de studie suggereert dat interventies worden gedaan wanneer dit niet het geval is. De onderzoekers wijzen op een aantal mogelijke interventies, waaronder ouderschapsklassen en gezondheidseducatie.

Fragiele gezinnen

De resultaten zijn volgens de onderzoekers belangrijk omdat ze invloed kunnen hebben op de rol van de vader in fragiele gezinnen waar de moeder de primaire verzorger is. Kinderen in eenoudergezinnen zijn soms in het nadeel, wat levenslange psychische gevolgen met zich mee kan brengen. Dit onderzoek bevestigt hoe belangrijk tweevoudig ouderschap in een fragiel gezin is voor de gezondheid van een kind.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Baby’s die bij de geboorte op hun vader lijken zijn gezonder
Sluiten