De baby 9 jun 2019 Chiara Izelaar

Hebben baby’s eigenlijk wel een strak schema nodig?

Veel rust en de juiste voeding is essentieel voor de gezondheid en ontwikkeling van je baby. Je kunt het slaap- en voedingsschema nog zo strak inrichten, toch wil dit niet zeggen dat je baby zich hier altijd aan houdt…

Maar is dit schadelijk? En hoe belangrijk is plannen voor baby’s eigenlijk? Een ervaren kinderarts, opvoedingsdeskundige én woordvoerder van de American Academy of Pediatrics geeft antwoord op deze brandende vraag.

Lees ook: Handig slaapschema: zoveel slaap heeft je baby het eerste jaar nodig

Regelmaat

Volgens ervaren expert Dr. Altmann hebben baby’s wel degelijk regelmaat nodig in hun leven. Een consistent rooster draagt een steentje bij aan het biologische ritme van je kindje. En niet alleen je baby, maar het hele gezin heeft hier baat bij. Dankzij een strak schema weet ieder gezinslid precies wat de jongste op welk moment nodig heeft. Op deze manier kan iedereen zijn eigen rooster hierop aanpassen.

Maar wat nu als je baby zijn voeding of slaapje overslaat? Dr. Altmann legt uit dat je je dan geen zorgen hoeft te maken. Er zit namelijk een keerzijde aan strakke schema’s. Iedere baby is anders en heeft dan ook andere behoeften. Hoewel sommige kindjes het aantal geadviseerde uurtjes slaap en voedingen nodig hebben, geldt dit niet voor iedere baby.

De gouden regel

Hoewel sommige kinderen met de stroom meegaan, is dit niet altijd het geval. De gouden tip van Dr. Altmann is de 80/20 regel. Probeer je voor 80 procent aan het strakke schema te houden, maar richt je de rest van de tijd op wat je kind op dat moment nodig heeft. Weigert je baby te slapen of te eten? Of heeft je kleintje juist behoefte aan meer slaap of voeding. Ga hier dan in mee!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Hebben baby’s eigenlijk wel een strak schema nodig?
Sluiten