De baby 18 mei 2018 Marleen Staal

Baby’s met brillen: dit is waarom we dat zo schattig vinden

Alles wat klein is, is automatisch schattig. Maar een klein brilletje bij een baby? Dat is misschien wel het toppunt van lief. Dat we dit aandoenlijk vinden, heeft een wetenschappelijke reden.

Cute studies

Wat minstens net zo schattig is als een baby met een minibrilletje, is het feit dat de man die hier onderzoek naar deed, professor is van ‘cute studies’ aan de Tokyo Gakugei University. Maar natuurlijk, only in Japan. Joshua Paul Dale, die meeschreef aan het boek ‘The Aesthetics and Affects of Cuteness, legt uit dat er meerdere redenen zijn waarom we een baby met een bril zo lief vinden.

Konrad Lorenz deed in de jaren 40 al onderzoek hiernaar en ontwikkelde het zogeheten ‘baby schema’. Zes kenmerken waardoor wij baby’s schattig vinden. Daaronder vallen – behalve hamsterwangetjes en ronde buikjes – ook de grote ogen. De combinatie van grote ogen én een bril, zorgt vervolgens voor een illusie waarbij de ogen nóg groter lijken met een cuteness overload als gevolg.

LEES OOK: Deze baby krijgt de meest schattige make-overs tijdens haar dutje

Bedankt Darwin

Die schattigheid waarmee we worden overvallen, heeft ook te maken met evolutie. Dit hulpmiddeltje stimuleert ouders om voor hun baby te zorgen en het zorgt er ook voor dat ouders socializen met hun kinderen door in babytaal tegen ze te praten of ‘kiekeboe’ te spelen. En dat helpt weer bij de ontwikkeling van het kind.

Wat dit met een babybril te maken heeft? Nou, zo’n lief roze brilletje op het nog lievere roze neusje van je baby, maakt het bijna onmogelijk om níet tegen de kleine te praten. “We zien de brillen als een teken van de baby dat het met ons in contact wil komen, wat eigenlijk de basis is van alle schattige kenmerken: contact maken”, aldus Joshua.

O, en met een zonnebril is jouw kleine minstens zo schattig. Laat de zomer maar komen!

Mother.ly

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Baby’s met brillen: dit is waarom we dat zo schattig vinden
Sluiten