De baby 22 okt 2018 Maaike Kooijman

Hebben baby’s last van de wintertijd? (+ tips)

Komend weekend gaat de wintertijd weer in! Van zaterdag 27 op zondag 28 oktober wordt de klok verzet van 3 naar 2 uur ‘s nachts. Het is dan ‘s ochtends eerder licht en wordt ‘s avonds eerder donker. Sommige volwassenen hebben daarna nog dagenlang moeite met wakker worden of in slaap vallen omdat hun biologische klok in de war is. Maar hoe zit dat met baby’s?

In principe is de overgang naar wintertijd gemakkelijker voor mensen dan de overgang naar zomertijd. Dat komt omdat wintertijd de oorspronkelijke tijd is. Bovendien is je ritme vooral afhankelijk van het licht in de ochtend, dus hoe meer licht, hoe beter wakker worden. Daarnaast maak je de dag in de winter een uur langer in plaats van korter, wat ons lichaam ook beter aankan: de periode van onze biologische klok zou namelijk sowieso al iets langer zijn dan 24 uur.

Baby’s en wintertijd

Maar goed, als je baby pas een paar maanden oud is en dit z’n eerste winter is, is de kans groot dat ‘ie nog niet zoveel rekening houdt met die ‘biologische klok’. Extra slapen? Echt niet! Als je baby normaal om zes uur wakker wordt, doet ‘ie dat nu gerust om vijf uur – het is immers in beide gevallen nog hartstikke donker.

LEES OOK: Let op! Kleed je baby niet té warm in de winter

Als het ‘s avonds eerder donker wordt, zal hij misschien ook eerder in slaap vallen. Gaat je baby nu naar bed als het schemert, dan behoudt hij die neiging waarschijnlijk ook als die schemering een uur eerder valt. Kan ‘ie je vervolgens weer lekker een uur eerder wakker krijsen. Kortom, baby’s kunnen best wel wat moeite hebben met omchakelen naar de wintertijd, juist omdat ze nog geen idee hebben van sociale tijden van bijvoorbeeld school en werk.

Zo laat je je baby wennen

Gelukkig is die wintertijd nou ook weer niet zo’n ramp, en kun je je baby er prima aan laten wennen. Een goed bedtijdritueel zorgt er bijvoorbeeld voor dat je baby niet meer zo leunt op het licht (of gebrek daaraan) van buiten, maar bijvoorbeeld op geluidjes binnen.

Als je bijvoorbeeld altijd hetzelfde slaapliedje speelt bij het naar bed gaat en dat – voor zijn gevoel – ineens een uur later doet, zal hij ze dat minder snel opmerken dan wanneer hij juist wel let op licht. Probeer er bij die methode dan ook voor te zorgen dat ‘ie niet eerder in slaap valt.

LEES OOK:  Hoe rituelen kunnen helpen om je baby in slaap te laten vallen

Denk je wel dat je baby het te verwarrend vindt om voor zijn gevoel ineens een uur later te gaan slapen, dan kun je er ook voor kiezen om je baby die eerste dag wel al een uur eerder in bed te leggen. Maak dat de volgende dag een kwartier later, dinsdag nog een kwartier, et cetera. Zo gaat de verandering wat geleidelijker. Nadeel is wel dat je die paar dagen dan ook eerder moet gaan eten.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Hebben baby’s last van de wintertijd? (+ tips)
Sluiten