De baby 9 feb 2019 Chiara Izelaar

Waarom lachen en brabbelen baby’s tijdens het slapen?

Baby’s zijn van zichzelf natuurlijk al enorm schattig, laat staan wanneer ze zoet aan het dromen zijn. Die zoete geluidjes en grappige bewegingen die ze dan maken. Ah, we zouden urenlang naar onze kleintjes kunnen staren als ze slapen!

Maar heb jij je wel ‘s afgevraagd waarom je baby bepaalde trekjes heeft als hij slaapt? Net zoals wij volwassenen een slaapcyclus hebben, doorlopen baby’s ook hun eigen slaapproces.

 

Onze slaapcyclus

Niet alleen ons lichaam, maar ook ons brein ontwikkelt zich continue naar mate we ouder worden. Daarmee verandert ook onze slaapcyclus. De slaapcyclus van volwassenen bestaat uit 4 stadia en duur ongeveer anderhalf uur tot twee uur. Het zogenaamde rapid eye moment (REM) en het non rapid eye moment (RNEM) staan hierin centraal. Wij doorlopen beide slaapstadia (REM én RNEM) waardoor we van een lichte naar een diepe, en dan weer diepe naar een lichte slaap vallen. Zodra de cirkel rond is ontwaken we uit ons schoonheidsslaapje en beginnen we weer van vooraf aan. We vallen weer in een diepe slaap – a la Doornroosje – tot onze wekker afgaat.

NREM-slaap

Dit klinkt misschien niet als rocket science, maar de NREM-slaap bestaat ook uit 4 fases. Fase 1 is een zeer lichte slaap waarbij het bijna niet voelt alsof je daadwerkelijk slaapt. In fase 2 slaap je relatief licht, maar diep genoeg om wakker te kunnen schrikken. Vervolgens belandt je in stadium 3, waarin ons lichaam zich voorbereidt op een diepe slaap. In de laatste stap – de slow wave slaap – is het héél lastig om iemand wakker te krijgen. Vandaar dat we af en toe tig keer snoozen voor we ons bed ein-de-lijk uit kunnen komen!

Dromen

Wanneer je de cirkel hebt doorlopen neemt ons lichaam een stapje terug naar fase 3 en vervolgens naar REM. Of met andere woorden dromenland. In de REM-slaap komen namelijk de meeste dromen voor. Dit komt omdat ons brein in dit stadium informatie opslaat, geheugen vormt en serotonine (een stimulerende neurotransmitter die betrokken is bij verschillende alledaagse functies, zoals bijvoorbeeld slaap en emotie) afgeeft. Onze geest is hierbij héél actief, terwijl ons lichaam heerlijk aan het uitrusten is. Toch kunnen we onze dromen vaak niet herinneren. Dit komt omdat volwassenen een soort verlamming meemaken tijdens het slapen, waardoor we onze dromen niet altijd kunnen waarnemen.

In tegenstelling tot volwassenen hebben baby’s over het algemeen een slaapcyclus van ongeveer 30 tot 50 minuten lang. Vlak na de geboorte ervaren baby’s ook het REM én REMN. Maar zodra baby’s daadwerkelijk in slaap vallen, is er direct sprake van de REM-slaap. Hoewel wij onze dromen vaak niet waarnemen door verlamming, dromen baby’s heel erg levendig. Vandaar dat zij lachen, geluidjes maken en onregelmatig ademen tijdens hun slaapjes. New borns brengen ongeveer de helft van hun slaapcyclus door in de REM-slaap en de andere helft in de REMN-slaap. Uiteindelijk zal je baby dus ook in een diepe slaap verkeren.

 

Onderzoek: baby’s die beter slapen, hebben minder risico op overgewicht

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Rookiemoms

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom lachen en brabbelen baby’s tijdens het slapen?
Sluiten