Bewezen: baby’s met een groot hoofd zijn later echt slimmer

‘Ik heb zo’n groot hoofd omdat ik veel hersenen heb’, als baby mag je deze in je zak steken want uit Brits onderzoek blijken baby’s met een groot hoofd toch echt slimmer te zijn dan baby’s met een klein hoofd.

Hoe succesvol je kind later kan zijn? Check even de grootte van zijn schedel. Een nieuw onderzoek onder de leiding van UK Biobank publiceerde de resultaten in het tijdschrift Molecular Psychiatry. En wat blijkt? Hoe groter het hoofd, hoe groter hun toekomstig succes.

Onderzoek mensen met een groot hoofd

De onderzoekers ontdekten de bevindingen terwijl ze het verband tussen IQ, genen en gezondheid bestudeerden. De gegevens die bij dit onderzoek werden gebruikt waren verzameld door UK Biobank. De gegevens waren van 502.655 personen tussen de 37 en 73 jaar oud, waarvan tussen 2006 en 2010 de fysieke beoordelingen, bloed-urine- en speekselmonsters verzameld waren.

LEES OOK: Onderzoek zegt: frisdrank kan je kans op zwanger worden verkleinen

Resultaten

Bij het analyseren van de gegevens werd ontdekt dat personen met een groter hoofdomtrek dan 13.5-14 inches (34.3-35.6 cm) meer kans hadden om een academische graad te behalen en hoger scoorden op verbaal-numerieke redeneertests. ‘Deze resultaten tonen een aanzienlijke gedeelde genetische etiologie tussen de grootte van de hersenen, cognitieve vaardigheden en opleidingsniveau’, aldus de wetenschappers.

No stress

Volgende keer wanneer iemand jouw kind bestudeert en zegt ‘hij heeft wel een beetje een groot hoofd hé’, weet jij nu dat je rustig achterover kunt gaan zitten. Al die gevechten met t-shirts die je niet over het hoofd van je baby krijgt en leuke mutsjes die te klein zijn zijn het plots allemaal waard.

Uiteraard helpen genetica, de soort opvoeding, de gezinssituatie, de algehele omgeving en vele andere factoren om de intelligentie van een kind te beïnvloeden, maar na het lezen van deze studie helpt het om voort te bouwen op resultaten uit het verleden over dit onderwerp. Niemand die jou of je baby nog iets maken kan, een groot hoofd is een slimme knul!

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Bewezen: baby’s met een groot hoofd zijn later echt slimmer
Sluiten