De baby 7 jul 2017 Susan Dalstra

Baby’s en katten: waarom hebben die twee een hekel aan elkaar?

Twee dingen waar het internet niet genoeg van kan krijgen: baby- en kattenfilmpjes. Maar die twee samen blijkt lang niet altijd een gouden combinatie…

Sommige baby’s zijn vanaf het eerste moment verslingerd aan de kat des huizes, maar er zijn er ook genoeg die het beest met grote achterdocht aanschouwen. Heb je je ook wel eens afgevraagd waarom je kind huilt en/of onrustig is wanneer de kat in de buurt is en waarom die twee elkaar niet mogen? Je bent niet de enige. Gelukkig heeft de wetenschap verschillende antwoorden.

Overprikkeld

Een ‘hekel’ hebben aan is volgens Jessica Zablan, eigenaar van The Birth & Baby Company, niet misschien het goede woord wanneer het gaat over de band tussen baby en kat. Grote kans dat je baby in plaats daarvan eerder een beetje bang en overprikkeld is in de buurt van het dier. ‘Baby’s raken heel makkelijk overprikkeld omdat ze zoveel nieuwe dingen horen en zien’, verklaart Zablan. Het was warm en knus in de baarmoeder en nu worden ze blootgesteld aan een vrij overweldigende wereld waarin ze moeten wennen aan de mensen én de dieren om hen heen.

LEES OOK: Lief! Deze kat is stapelgek op de zwangere buik van zijn baasje

Snuffelen

Er zijn nog veel meer oorzaken waardoor je baby overprikkeld raakt. Bijvoorbeeld wanneer iets of iemand (te snel) dicht in de buurt komt. Je kat ruikt en snuffelt misschien aan je baby (wat volkomen normaal is voor een kat) en kan gaan rennen of springen wanneer de baby beweegt of typische babygeluidjes brabbelt. De (onverwachte) reactie van de kat overstimuleert je baby waardoor ze een lichte afkeer ontwikkelen tegen het dier.

Dekentje

Het kan ook zijn dat juist de kat problemen heeft met de baby. Omdat sommige katten verandering slecht trekken, is het een slim idee om ze tijdens de zwangerschap al voor te bereiden op de nieuwe situatie. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de babykamer verboden terrein is. Laat wanneer de baby thuiskomt een dekentje waar de baby onder heeft gelegen achter in de buurt van je kat zodat die alvast kan wennen aan de geur. Probeer ook wat tijd alleen met de kat door te brengen om jaloezie te voorkomen. Vooral tijdens de eerste dagen is het belangrijk om je kat uit de buurt van het gezichtje van de baby, het ledikantje en de babykamer te houden.

Geruststelling dus: je baby heeft geen hekel aan dat lieve poezenbeest, maar moet gewoon nog een beetje wennen aan al die prikkels. En dat geldt andersom ook. Gun ze daarvoor de tijd en je zal zien dat die twee later (hopelijk) hartstikke dol op elkaar worden.

Net als kittens vindt vrijwel iedereen baby’s onweerstaanbaar. Daar blijkt een wetenschappelijke reden voor te zijn.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Romper

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Baby’s en katten: waarom hebben die twee een hekel aan elkaar?
Sluiten