De baby 4 mrt 2019 Chiara Izelaar

Baby’s van 6 maanden oud zijn in staat om emoties te herkennen

Liefde gaat niet altijd over rozen. Soms raak je gefrustreerd, verdrietig of boos op je partner en dan kun je niet anders dan je gevoelens uiten. De emoties kunnen soms zo hoog oplopen, dat je vanzelf begint te huilen, je stem verheft of zelfs begint te schreeuwen.

Ook wanneer je baby in dezelfde ruimte is. Hoewel je dit liever onder vier ogen doet, kun je jezelf af en toe niet beheersen. Maar baby’s krijgen toch niets mee van jullie akkefietjes, toch?

Tone of voice

Oeps, als je dacht dat je kleintje niets van je woede meekrijgt heb je het goed mis. Een nieuwe studie suggereert dat baby’s van een half jaar boze stemgeluiden herkennen en begrijpen. Het nieuwe onderzoek toont een verband tussen de tone of voice en het deel van het brein dat de emotionele aard van vocalisatie interpreteert. En wijst uit dat de hersenen van een half jaar oud wezentje al in staat is om verschillende toontjes te herkennen. Wetenschappers ontdekten zelfs dat zuigelingen even gevoelig zijn voor stemtonen als volwassenen.

Tijdens het onderzoek werden er 29 moeders en hun baby’s gevolgd. Er werd vooral gekeken naar de mate waarin de moeders zich gedroegen, commentaar leverden en communiceerden in het bijzijn van hun kindjes. Er werd ontdekt dat zowel de boze als vrolijke tonen in de stem van de moeders effect hadden op de hersenen van de kindjes. De hersenen toonden echter wel een grotere activering toen de baby’s werden blootgesteld aan woede.

Gevoelig

Deze wetenschap toont aan dat de hersenen van baby’s gevoelig zijn voor verschillende emoties die te horen zijn in stemmen. Hoewel de meeste ouders wel weten dat zelfs de allerkleinsten gevoelig kunnen zijn, tonen steeds meer onderzoeken aan dat de vroege kinderjaren en de emoties van ouders met elkaar in verbinding staan. Dit soort studies hebben potentieel om (aanstaande) ouders het gevoel te geven dat ze dingen op een bepaalde manier moeten doen.

Het is uiteraard niet nodig om alles volledig te veranderen, maar het is wel verstandig om niet alleen rekening te houden met jouw gevoelens, maar ook die van je kindje!

Lees meer fascinerende onderzoekjes:

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Romper

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Baby’s van 6 maanden oud zijn in staat om emoties te herkennen
Sluiten