De baby 11 jul 2017 Susan Dalstra

Waarschuwing: baby’s lopen in de zomer sneller brandwonden op (en zo voorkom je het!)

Naast feestmaand december ervaren de brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam in de zomermaanden topdrukte. Vooral baby’s en jonge kinderen zijn in de zomer een grote risicogroep. 

Shocking feitje: in 2016 was meer dan een kwart van de brandwondslachtoffers jonger dan 5 jaar. Het gaat dan ook nog eens om ernstige brandwonden die veel zorg nodig hebben. De Brandwondenstichting laat weten dat dit komt doordat de omstandigheden in de zomer anders zijn dan normaal en de routine ontbreekt.

Hete thee

‘De campingtafel met het kopje thee erop is net wat lager dan de eettafel thuis en staat minder stabiel. Waar je kindje thuis nog niet bij kan, kan het er nu wel opeens bij. Een greep naar de gloeiend hete theekop is in een oogwenk gedaan. Terwijl je thuis gewend bent dat de kleine niet in de keuken kan of mag komen, is dat in de tent net even anders. De steelpan is nu wél binnen handbereik’, schrijft de stichting op haar website.

LEES OOK: 13 dingen die je moét weten voordat je met een baby op vakantie gaat

Jarenlang operaties

En wanneer een baby een brandwond oploopt, zijn de gevolgen ook nog eens een stuk heftiger dan bij een volwassene. De huid van jonge kinderen is een stuk dunner en het verbrandingsoppervlak is in verhouding groter. Dat heeft als gevolg dat kinderen nog jarenlang operaties moet ondergaan – en dan hebben we het nog niet eens over de psychische gevolgen voor baby en ouder gehad.

Open vuur

Controleer het vakantieverblijf daarom goed op mogelijk gevaar. Staan de waterkoker, theepot en theekopjes buiten handbereik? Hou kinderen op zeker twee meter afstand van de barbecue of het kampvuur en laat ze niet in de buurt komen van het kooktoestel. Hou aanstekers en lucifers uit de buurt van je kindje en laat het niet alleen in de buurt van kaarsen. Let ook op gammele campingtafeltjes, als je een kruipgrage baby hebt.

Eerste hulpregels

Gaat het toch mis? Blijf dan in ieder geval kalm en hanteer de volgende eerste hulpregels:

  • Koel de wond zo snel mogelijk minstens 10 minuten met lauwwarm water. Pas op met koud water – zo kan je kind onderkoeld raken.
  • Geen leidingwater in de buurt? Je kan de huid ook koelen met slootwater of water uit een rivier.
  • Verwijder nooit kleding die aan de wond vastzit, behalve een luier. Luiers houden hete vloeistoffen vast en kunnen daardoor de verbranding verergeren.
  • Neem indien nodig contact op met een huisarts of het noodnummer.
  • Twijfel je over de behandeling van een brandwond? Je kan op werkdagen de Brandwondeninformatielijn bereiken via 0900-044 0044.

De Brandwondenstichting heeft een Eerste Hulp-test zodat je kan checken of je precies weet wat je moet doen wanneer je baby een brandwond oploopt.

Een kind opvoeden in de zomer is echt niet altijd een pretje. Sterker nog: soms is het ronduit stom.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Brandwondenstichting

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarschuwing: baby’s lopen in de zomer sneller brandwonden op (en zo voorkom je het!)
Sluiten