De baby 18 okt 2018 Maaike Kooijman

Onderzoek: baby’s die beter slapen, hebben minder risico op overgewicht

We leven in een wereld waarin alles maakbaar lijkt, en al helemaal ons lichaam. Na de zwangerschap sporten we ons suf (tussen de borstvoeding door) om van de kilo’s af te komen, en als we een vetje te veel zien in de spiegel, gooien we alle koekjes in de prullenbak.

Toch heeft dat allemaal minder effect dan het lijkt: op de lange termijn hebben diëten vaak geen zin. Je wordt met een bepaalde bouw én stofwisseling geboren, wat betekent dat iedereen een uniek lichaam heeft, of dat nu dun of dik is. Maar dat neemt niet weg dat je je misschien zorgen maakt dat je  eigen kind later overgewicht krijgt. Ondanks dat je prima gezond kunt zijn met obesitas, brengt het immers wel bepaalde gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals diabetes.

Beter slaapgedrag, minder risico op overgewicht

Gelukkig hebben onderzoekers uit Nieuw-Zeeland nu iets gevonden waarmee je nu al een beetje invloed kunt uitoefenen op het latere gewicht van je kind: kinderen van ouders die meer weten over slaap, zouden later minder snel overgewicht krijgen. Dat onderzochten ze door honderden ouders voor te lichten over slaap bij kinderen. Baby’s van die ouders hadden vervolgens maar half zo veel kans op obesitas als ze tussen de 3,5 en 5 jaar waren, als kinderen van ouders die de voorlichting niet hadden gehad.

LEES OOK: Zwanger? Check alvast onze slaaptips voor je baby

Het maakte zelfs niet uit of de ouders wel of niet ook voorlichting hadden gehad over voeding: slaap had echt het grootste effect. (Sterker nog, kinderen van ouders die alleen voorlichting hadden gekregen over voeding, hadden juist vaker obesitas.)

Technieken voor kinderslaapjes

Volgens de onderzoekers kan zulke voorlichting dus veel effect hebben: “Dit was een relatief korte interventie, en die heeft al grote langetermijneffecten.” Betere en meer wijdverspreide voorlichting tijdens of vlak na de zwangerschap zou dus veel verschil kunnen maken voor de gezondheid van jongere kinderen.

Ouders blijken de adviezen namelijk vrij goed op te volgen: als ze leerden dat ze hun baby zelf in slaap moesten laten vallen, waren ze dat ook echt aan het proberen als de baby was geboren. Dat zou slaapproblemen kunnen voorkomen. Het risico op obesitas werd dan ook niet zozeer beïnvloed door de hoeveelheid slaap, maar meer door de technieken die ouders gebruiken om hun dropjes in slaap te krijgen (en houden).

LEES OOK: Moeder deelt briljante hack om je baby binnen een paar seconden te laten slapen

Het blijkt bijvoorbeeld goed te werken om vooral responsief te zijn als het aankomt op slaap, zodat kinderen hun eigen ritme kunnen vinden. Kinderen worden dan minder vaak wakker ‘s nachts, wat hun stofwisseling positief zou kunnen beïnvloeden. Ook helpt het om een goede avondroutine te ontwikkelen als baby’s een paar maanden oud zijn.

Welterusten!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Onderzoek: baby’s die beter slapen, hebben minder risico op overgewicht
Sluiten