De baby 6 aug 2018 Marleen Staal

Babypoep is veranderd afgelopen 100 jaar en dat heeft grotere gevolgen dan je denkt

Luiers verschonen is een shitty klusje, maar iemand moet het doen. Babypoep vertelt je meer dan je denkt. Het kan veel zeggen over de gezondheid van je baby. Maar wist je dat babypoep door de jaren heen langzaam is veranderd?

Risico gezondheidsproblemen

Recent onderzoek heeft aangetoond dat babypoep  – en daarmee de bacteriën in de organen van je kleintje – is veranderd over de afgelopen 100 jaar. Volgens de onderzoekers is dit ook de reden waarom kinderen tegenwoordig meer last hebben van gezondheidsproblemen als astma, diabetes, obesitas en allergieën.

Dat komt omdat het darmkanaal  langzaam is verstoord afgelopen eeuw. De PH-waarde in babypoep is hoger geworden, doordat er minder ‘goede’ bacteriën zoals bifidobacterium in het darmstelsel van baby’s rondzweven en slechte bacteriën zoals E-coli sneller de kans krijgen zich te verspreiden.

Moderne wetenschap

Volgens dr. Jennifer Smilowitz, een van de onderzoekers, komt deze verschuiving onder andere door medicatie die de moeder krijgt, waardoor belangrijke bacteriën die wel goed zijn, de baby niet bereiken. “Het valt te wijten aan de moderne wetenschap, doordat we nu meer antibiotica krijgen, maar ook vaker flesvoeding geven. Onbewust hebben dit soort factoren invloed op de microbiomen in het darmkanaal van baby’s.”

Dit betekent dat het risico op gezondheidsproblemen toeneemt. “Bacteriën die ziektes verspreiden, gedijen beter in deze ‘nieuwe omgeving’ en zo wordt het risico op gezondheidskwalen als koliek, eczeem, allergieën, diabetes en obesitas groter”, aldus dr. Smilowitz.

Kortom, het bifidobacterium-spiegel moet weer omhoog om de balans terug te brengen. Gelukkig kan dit met behulp van speciale pro-biotica, maar ook zeker door het geven van borstvoeding, aldus de onderzoekers.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Babyology

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Babypoep is veranderd afgelopen 100 jaar en dat heeft grotere gevolgen dan je denkt
Sluiten