Zwanger 16 aug 2017 Mercy Hiltrop

20x de mooiste én stoerste Zweedse babynamen

Behalve Ikea, knackebrod, Pippi Langkous en geweldig interieurdesign, hebben de Zweden ons ook mooie babynamen gebracht. Mats, Lars en Annika zijn een paar van de bekendste, maar er zijn ook heel wat minder bekende Zweedse kindernamen die minstens zo mooi en stoer zijn.

Babynamen

Het vinden van de perfecte babynamen kan een hele uitdaging zijn. Babynamen moeten niet alleen nu leuk zijn, maar ook leuk blijven voor als je kind al wat ouder is. Hieronder een lijstje ter inspiratie met Zweedse jongens- en meisjesnamen.

Voor meisjes:

1. Asta

Toegegeven, je legt je dochter wel een zware last op haar schouders, want Asta betekent ‘goddelijke schoonheid’. De naam komt oorspronkelijk van het ietwat ouderwetse Astrid (en die naam is natuurlijk beroemd geworden door de Zweedse mama van Pippi Langkous – Astrid Lindgren).

2. Berit

Het betekent intelligent dus hoop je op een kleine slimme dame, dan is de misschien de naam. In Nederland in 2016 maar 2 keer aan een meisje gegeven dus origineel ben je in elk geval.

3. Evalina

De Zweedse draai aan Evelyn, die ‘licht’ en ‘leven’ betekent.

4. Stella

Stoere Stella. De naam betekent ‘ster’, zo eentje die volop kan stralen en sprankelen.

5. Malin

Komt van Madeleine en is wat ons betreft een prachtige variant.

LEES OOK: Waarom ik spijt heb van de naam van mijn dochter (en hoe jij dit kunt voorkomen)

6. Tianna

Voor stoere meisje. Betekenis: overwinnaar

7. Maja

Afgeleid van Margarita wat parel betekent. Een naam om te koesteren dus.

8. Matilda

Ook hier kun je ervoor kiezen er een ‘h’ tussen te zetten, de betekenis wordt er niet minder heroïsch van: ‘heldhaftig ten tijde van oorlog’. Je hoopt er nooit een beroep op te hoeven doen, maar niets mis met een flinke dosis moed en durf.

9. Bodil

Letterlijk: ‘battle will cure’, oorspronkelijk uit het oud-Noors. Een originele, mooie naam. Ook voor jongens, trouwens.

10. Elsa

Betekent: vreugdevol. Vind je de naam prachtig maar twijfel je door de link met Frozen? Let it go! Vooral je eigen gevoel volgen.

Voor jongens:

1. Axel

Anno nu een van de populairste Zweedse jongensnamen, die letterlijk ‘vader van de vrede’ betekent. Dus naast een stoere, is Axel ook een idealistische naam.

2. Per

Deze badass naam betekent rots en past perfect bij de korte namen trend van dit moment.

3. Magnus

Groot, groter, grootst – Magnus is de naam. De naam werd daarna door zes opvolgende Noorse koningen gedragen, evenals door drie Zweedse koningen. Als je de naam te groot(s) vindt, kun je ook denken aan variaties als Magne, Mogens, Mauno, Manu of Mack.

4. Melle

Hoewel wij de naam heel lief vinden klinken is het zeker geen naam voor watjes. Sterke wolf is de betekenis. Stoer!

5. Mikkel

De Scandinavische vertaling van Michael, dat ‘welke man is als God?’ betekent. Eerlijk is eerlijk: voor de Nederlandse populariteitsprijs helpt het misschien niet dat een bepaalde aanduiding voor het mannelijke geslachtsdeel rijmt op Mikkel.

6. Bjorn

Deze naam hoor je in Nederland wel wat vaker, al is hij nu minder populair dan vroeger. Houdt er vast rekening mee dat je dit grapje of iets vergelijkbaars nog vaak gaat horen: ‘Bjorn ligt lekker in de Baby Bjorn’.

LEES OOK: Column: Een baby verandert je meer dan je van tevoren denkt

7. Pelle

Pelle is de Zweedse afleiding van Peter. Peter is van oorsprong een Griekse naam die steen betekent. Is je man een voetbalfan, dan kan dit zomaar eens de winnaar worden.

8. Olaf

Naast de letterlijke betekenis sneeuwman was Sint Olaf ook beschermheer van Noorwegen. De stoere Vikinghelm zie je er gelijk bij.

9. Noak

Leuke variant op de altijd nog populaire naam. Betekent rust en vrede. En nu maar hopen dat je baby z’n naam eer aandoet.

10. Olle

Ole met één l is officieel een Deense en Noorse naam. De Zweden plakken er graag een tweede l bij: Olle. De betekenis is hetzelfde: afstammeling of erfgenaam. Ollie is trouwens ook leuk, maar dat heeft dan niet meer zoveel met de Scandinavische nazaten te maken.

LEES OOK: 16 onmisbare babyproducten die toch niet zo heel erg nodig zijn (deel 1)

Vaker nameninspiratie opdoen? Like ons dan vooral even!

Een deel van deze namen plus hun betekenis komen uit een artikel dat Inge Abraham schreef voor Famme.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
20x de mooiste én stoerste Zweedse babynamen
Sluiten