Wat als je de babynaam tóch wil veranderen?

Een voornaam kan helemaal gaan passen bij je kleintje. Daarom is het kiezen van dé naam geen makkelijke opgave. Je wil natuurlijk de allermooiste, liefste naam voor jouw wondertje uitkiezen.

Maar wat nu als er een fout is gemaakt bij de geboorte-aangifte? Misschien verwijst de gekozen voornaam – plotseling – wel naar een persoon die nare associaties oproept. Of je de naam van je kind helemaal niet bij zijn/haar persoonlijkheid vindt passen? Kun je de babynaam dan veranderen?

 

Ouders hebben vaak spijt

Heb je spijt van de naamkeuze voor je kindje? Dan ben je niet de enige. Er zijn zat ouders die de naam van hun baby willen – en zelfs laten – veranderen. Uit onderzoek dat Mumsnet heeft gedaan, blijkt dat maar liefst een kwart van de ouders (in Engeland) in meer of mindere mate spijt krijgt van de naam die ze aan hun kind hebben gegeven. Volgens de Daily Mail betreurt maar liefst 54% van de ouders daadwerkelijk hun naamkeuze voor hun pasgeborene. Enfin, als jij jezelf hierin herkent wil je natuurlijk zo snel mogelijk weten of je de naam van je baby kunt veranderen of niet.

Naamsverandering: ja of nee?

We hebben goed nieuws; je kunt de naam van je kind te allen tijden veranderen. Tenminste, tot je kinderen de leeftijd van 18 bereiken. Dan hebben zij het heft in eigen hand. Of je nu toevallig een mooiere naam bent tegengekomen, je de huidige naam van je kind niet meer mooi of geschikt vindt óf er een andere reden is tot naamswijziging… Dat maakt niet uit! Er wordt wel aangeraden om niet te lang met een voornaamswijziging te wachten. Hoe sneller je actie onderneemt, hoe positiever de uitkomst van het verzoek.

De procedure

De procedure van het wijzigen van de voornaam van een minderjarige – een kind jonger dan 18 jaar – verloopt bijna hetzelfde als die voor volwassenen. Is je kind achttien jaar of ouder? Dan is een advocaat nodig voor een naamswijziging en komt er meer papierwerk bij kijken. Is je kind minderjarig, dan komt er geen advocaat aan te pas en dan kunnen enkel de gezaghebbenden van het kind het verzoek indienen.

Het proces zelf bestaat uit een viertal vaste stappen en duurt gemiddeld 9 maanden. Allereerst moet er een aanvraagformulier worden verstuurd, met de persoonlijke gegevens. Voor het verzoek behandeld wordt dienen de kosten (€835.-) te zijn voltooid. Vervolgens controleert Justis de gegevens en worden alle belanghebbenden, zoals een andere ouder, ingelicht over de aanvraag.

In stap 3 wordt de beslissing over de naamswijziging genomen, dit is in de meeste gevallen 20 weken na de indiening van het verzoek. Wanneer de naamswijziging goed is gekeurd wordt de geslachtsnaam veranderd bij koninklijk besluit. Is dit niet het geval? Dan kan stap 4 bestaan uit een bezwaar door een van de belanghebbenden.

Deel jouw ervaring

Al met al is het een langdurig proces, maar als je dit keer 100% zeker bent over je keuze is het het wachten waard. Weet je het net als deze moeder op het Mamaforum niet zeker:

“Ik ben niet tevreden met de naam die ik mijn tweede zoon heb gegeven, en het knaagt al 8 maanden aan me. Wij hebben hem Nils genoemd, maar ik vind deze naam helemaal niet passen bij mijn zoontje. Moet ik het zo laat, of moet ik voor een naamsverandering pleiten?” 

Deel dan jouw ervaringen met – de twijfel over –  naamsveranderingen voor je baby op het Mamaforum.

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Wat als je de babynaam tóch wil veranderen?
Sluiten