Zwanger 12 mrt 2018 Soraya Vogelaar

Babynaam kiezen? Let hier op

Het is waarschijnlijk één van de meest spannende en belangrijkste dingen die je doet voor je baby: een babynaam kiezen. Dit kan nog knap lastig zijn! Met deze tips weet je waar je op moet letten bij het kiezen van een naam.

1. Hoe schrijf je de naam?

Kies je bijvoorbeeld voor een andere spelling om de naam meer eigen te maken? Houdt dan wel in gedachte dat de naam vaak verkeerd gespeld zal worden. Of dat je kind dit vaak zal moeten spellen.

2. Hoe spreek je de naam uit?

Check ook even of de naam lekker uit te spreken is. Dit kan je vaak al oplossen met de manier waarop je de naam schrijft. Tong twisters zijn niet heel praktisch bij een voornaam.

3. Populaire babynamen

Hier laten we de keus aan jou, het is maar net hoe belangrijk je dit vindt. Vaak zijn babynamen populair om een reden: ze zijn heel leuk of prachtig. Het nadeel van een populaire babynaam kiezen, is wel weer dat ‘ie heel vaak voorkomt. De kans is groot dat er meerdere Sofie’s en Brams in een klas zitten.

LEES OOK: Waarom ik spijt heb van de naam van mijn dochter (en hoe jij dit kunt voorkomen)

4. Associatie bij de naam

Als je bijvoorbeeld een babynaam van een celebrity kiest, kun je al snel krijgen dat daar altijd de associatie bij ligt voor je kind. Helaas kunnen er veel grappen en grollen gemaakt worden over iemands naam.

5. Hoe kort je de naam af?

De ene naam leent zich makkelijker voor een stoere afkorting dan de ander. Als je kind een langere naam heeft, kan het wel prettig zijn als deze makkelijke af te korten is. Ook hier geldt dat het er maar net aan ligt hoe belangrijk jullie dit vinden.

6. Een babynaam kiezen: wat is de betekenis?

Wie weet hebben jullie je oog laten vallen op een unieke hippe babynaam. Check altijd wel even wat deze naam allemaal betekent. Namen betekenen vaak meerdere dingen tegelijk. Het laatste dat je wilt is dat de naam in een andere taal een lullige betekenis heeft.

LEES OOK: Ai, deze populaire Engelse babynamen hebben een wel heel lullige betekenis

7. Blijft de naam ook leuk als je kindje straks volwassen is?

Prinsje of Prinsesje kunnen nu heel leuk en schattig klinken. Maar je naam heb je natuurlijk voor de rest van je leven. Wie weet bevalt het je kind als volwassene niet om een schattige of kinderlijke naam te hebben.

8. De initialen

Let op de initialen. Zo kan het bij de post later verwarrend zijn als er twee B.A Jansens in een huis wonen. Daarnaast is de combinatie en volgorde van initialen ook belangrijk. Initialen als D.O.M, kunnen zo gebeuren als je er niet op let.

9. Vormt het geen lullige combinatie met de achternaam?

Ga je een babynaam kiezen? Houd ook de achternaam in gedachte! Vonkje Brand of Constant Heijgen. Spreek de voornamen die je in gedachte hebt ook uit met de achternaam erbij. Zo hoor je of het lekker klinkt, lekker loopt en je niet struikelt over teveel klinkers of medeklinkers. Heeft je kind een achternaam die veel voorkomt? Je kunt er dan voor kiezen om voor een bijzondere voornaam te gaan. Want tja, als je Smit heet en de baby Jan noemt, kan het al gauw verwarring geven. 😉

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Babynaam kiezen? Let hier op
Sluiten