De baby 19 jan 2018 Melissa Eissens

Deze verrassende factor beïnvloedt de keuze van de babynaam

De babynaam kiezen is een leuke puzzel die je samen met je partner maakt. Maar wist je dat de economische status van ons land jouw beslissing daarin kan beïnvloeden?

Het bedenken van dé perfecte babynaam kan nogal een uitdaging zijn. Je wil dat het mooi past bij de achternaam, dat het op latere leeftijd nog steeds een passende naam is en dat het enigszins origineel is. Maar al deze redenen vallen in het niets als de aandelenmarkt laag is. Want gek genoeg heeft volgens onderzoek de aandelenmarkt invloed op de keuze van de babynaam.

Babynaam kiezen afhankelijk van de sociale stemming

De afgelopen 70 jaar heeft Alan Hall, een senior analist bij het Socioeconomic Institute, gekeken naar zowel de trends in babynamen als naar beursgegevens. Hij ontdekte dat ouders hun kinderen vaak anders noemen, afhankelijk van de collectieve sociale stemming van het moment.

Aandelenmarkt positief

Doet de aandelenmarkt het goed? Dan voelen mensen zich veiliger en zijn ze positiever. Dit heeft tot gevolg dat ze de neiging hebben om hun kinderen meer unieke namen te geven die opvallen.

Doet de aandelenmarkt het slecht? Wanneer de sociale stemming niet zo krachtig is, zie je dat ouders liever vasthouden aan traditionelere namen voor hun pasgeboren baby’s.

Onderzoek babynaam kiezen

Het onderzoek bestond uit het analyseren van wat de meest populaire babynamen per jaar waren. Ook het percentage nieuwe namen werd per jaar genoteerd. Ze ontdekten dat de originaliteit van de namen afhankelijk waren van de ups en downs van de aandelenmarkt.

Het is ook niet gek dat we onze kinderen het liefst een naam geven die je niet vaak hoort, want tegenwoordig hoor je de meest bijzondere namen vallen en we onderscheiden ons graag. Maar in tijden van moeilijkheden lijkt het toch alsof we terugkeren naar oude gewoonten. Zo zegt Hall, ‘Wat je ziet is dat ouders tussen ongeveer 1980 tot 2007 hun kinderen in toenemende mate minder bekende namen gaven, wat duidt op een groeiende interesse in uniciteit en individualisme.’

Overeenkomst in onderzoeken

Uit een eerder onderzoek van de University of Pennsylvania blijkt dat angst een erg grote impact heeft op onze besluitvorming. We zijn geneigd om enig risico te vermijden wanneer we onder stress staan. Deze uitkomsten komen overeen met het onderzoek van Hall: de stemming van een land, optimistisch of pessimistisch, kan ervoor zorgen dat de besluitvorming van een persoon over een specifiek geval wordt beïnvloed. In dit geval de beslissing over de naam van een kind.

Waarom doen ouders dit?

Waarom mensen zich laten beïnvloeden door de economische status van het land, daar is helaas nog geen duidelijke uitleg over. Wel heeft Hall hier een theorie over. Volgens hem proberen ouders in feite hun kinderen voor te bereiden op de wereld waarin ze straks terecht komen. Ze proberen hun kinderen alvast te beschermen door ze een passende naam te geven om problemen in de toekomst zo veel mogelijk te voorkomen.

‘Wij denken dat de neiging om gewone namen te kiezen tijdens een slechtere economische status een evolutionaire overlevingstactiek weerspiegelt: namelijk mee gaan met de kudde in tijden van angst en onzekerheid. Ouders vrezen onbewust dat een ongebruikelijke naam de kansen op toekomstig werk van hun kinderen zou kunnen schaden. Maar ook zijn ze bang dat ze later gepest zullen worden als ze een opmerkelijke naam hebben.’

Logische verklaring

Wanneer de economische markt er weer wat positiever uitziet, vinden ouders het juist belangrijk dat hun kind een originele naam krijgt. Op deze manier valt hun kind later juist op, wat positief kan uitpakken. Ergens is deze theorie ook wel logisch toch? Wanneer we ons goed voelen zijn we namelijk sneller geneigd om risico’s te nemen.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Deze verrassende factor beïnvloedt de keuze van de babynaam
Sluiten