EHBB: Eerste Hulp Bij (veel voorkomende) Babykwaaltjes

Typische babykwaaltjes. Helaas is er geen ontkomen aan voor de meeste baby’s. Van eczeem tot reflux en berg (huh, wat?): elke baby krijgt wel eens mee te maken met een van deze bekende kwaaltjes. Je hoeft er vaak niet meteen voor naar de huisarts, maar vervelend is het wel. Daarom: eerste hulp bij 10 veelvoorkomende babyongemakken.

1. Aardbeienvlek

Schrik niet als plots een rode vlek het gezicht van je baby ontsiert. Hoogstwaarschijnlijk een aardbeienvlek (haemangioom), kluwen bloedvaten die zich hebben opgehoopt. 1 op de 10 kinderen heeft zo’n vlek, meisjes 3 keer zo vaak als jongens. Om onduidelijke redenen komen ze het vaakst voor in op het hoofd en in de hals. De meeste vlekken trekken na 6 maanden weg, heel soms zijn ze 5 tot 7 jaar zichtbaar. Ze zijn onschuldig, maar raadpleeg het consultatiebureau als ze bijvoorbeeld de functies van ogen, oren of mond belemmeren, opeens heel snel groeien of (pijnlijk) gaan zweren.

2. Berg

Berg is een soort babyroos. Waar het precies vandaan komt, weet eigenlijk niemand. Het kan vreselijk stinken, maar is niet besmettelijk of vervelend en verdwijnt uiteindelijk vanzelf. Wil je er toch iets aan doen? Dan kun je de schilfers in masseren met olie en ze de volgende dag uitkammen (let er wel op dat je niet te veel haar mee uitkamt). Bij de drogist is ook speciale bergzalf te koop.

3. Diarree

Diarree ontstaat vaak door een virus en gaat meestal binnen een paar dagen over. Het grootste gevaar bij diarree is uitdroging. Laat je kind daarom veel drinken (of steeds kleine slokjes, bijvoorbeeld elke 5 minuten 1 of 2 eetlepels) en temperatuur hem regelmatig. Blijft de luier droog, heeft je baby steeds dorst, aanhoudende koorts of oogt hij suf? Bel dan direct de huisarts. Kinderen jonger dan 2 jaar kunnen binnen 24 uur uitdrogen. Baby’s jonger dan 3 maanden zijn het meest gevoelig voor snelle uitdroging. Geef je kind bij verhoogde kans op uitdroging eventueel O.R.S. in overleg met de huisarts of apotheker.

4. Luieruitslag

Bij luieruitslag is de huid onder de luier geïrriteerd, rood, schraal en gaat kapot. Dit komt door irriterende stoffen in de ontlasting en urine en door wrijven en schuren van de luier zelf. Regelmatig verschonen en de billen insmeren met zinkzalf helpt. Wist je trouwens dat baby’s vaak een kwartier na de voeding moeten plassen? Daarom kun je de luier het beste na die tijd verschonen.

5. (Verborgen) reflux

Reflux is het terugstromen van de maaginhoud in de slokdarm. Baby’s met reflux spugen veel, maar hebben hier geen last van. Wat helpt: je baby meer rechtop houden tijdens het voeden en eventueel de melk in te dikken met johannesbroodpitmeel. Bij verborgen reflux komt de maaginhoud ook naar boven, maar spuugt je baby niet veel omdat het weer terugzakt. Gevolg: de verzuurde melk komt in de slokdarm terecht en veroorzaakt een branderig gevoel. Verborgen reflux herken je aan veel slikken, hikken en ontroostbaar gehuil. Ga hiermee langs de huisarts.

6. Eczeem

Veel baby’s krijgen last van eczeem, vooral op hun handen, ellebogen, rug, knieholtes, gezicht en nek. Allemaal plekken waar de huidbarrière minder goed werkt. Het is belangrijk om de babyhuid goed vet te houden met vochtinbrengende babycrème of vaseline. Gebruik verder zo min mogelijk verzorgingsproducten of sterk geparfumeerde wasmiddelen. Om krabben (in bed) te voorkomen, kun je je kind speciale krabhandschoenen aantrekken of sokken over zijn handen doen. De meeste baby’s groeien vanzelf over eczeem heen.

7. Babyacne

Soms worden baby’s ermee geboren, maar meestal zie je pas na een week of drie kleine, rode pukkeltjes oppoppen. Vooral op de wangen, maar ook op het voorhoofd, de kin en heel soms de rug. De precieze oorzaak is niet bekend, mogelijk hebben de hormonen die jij aan je baby meegeeft er mee te maken. Mooi is het niet, maar wel ongevaarlijk. Binnen een paar weken tot 3 maanden trekt het vaak vanzelf weg. Zo niet, ga dan even langs de huisarts.

8. Spruw

Spruw is een infectie van het mondslijmvlies door gist. Mondschimmel dus. Je herkent het aan witte vlekjes tegen de wangen, op de tong of het gehemelte die je niet kunt wegvegen. Als je baby er geen last van heeft en goed drinkt, hoef je niet in actie te komen. Als hij je tepel steeds loslaat bij het drinken of veel huilt, ga dan wel langs de huisarts. Bij spruw is hygiëne extra belangrijk. Kook flesjes en spenen uit, was voor je borstvoeding geeft je handen en maak je tepels schoon met lauw water.

9. Verstopping

De ene baby poept 3 keer per dag, de andere om de 3 dagen. Dat is heel normaal. Bij een baby die borstvoeding krijgt, spreek je van een verstopping als hij minder dan 1 keer per dag poept, bij flesvoeding moet je opletten bij minder dan 3 keer per week een poepluier. De overgang van borstvoeding naar flesvoeding veroorzaakt vaak verstopping. Let erop dat je niet te veel melkpoeder gebruikt in verhouding tot het water. Voeg eventueel 10 cc extra water toe als je baby last heeft van harde, droge poep. Heeft dit geen effect? Dan kan het consultatiebureau laxerende voeding adviseren.

10. Ontstoken ogen

Veel baby’s krijgen een paar dagen na de geboorte last van ontstoken ogen. Reden? De traanbuis is nog (deels) afgesloten door een vliesje en raakt daardoor snel verstopt. Je herkent het aan wittig pus in de ooghoeken, rode ogen en aan elkaar geplakte wimpers. Maak een watje nat met afgekoeld gekookt water en wrijf hiermee het oog voorzichtig schoon, altijd van buiten naar binnen toe.

Huidziekten.nlThuisarts.nl

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
EHBB: Eerste Hulp Bij (veel voorkomende) Babykwaaltjes
Sluiten