De baby 23 nov 2018 Melissa Eissens

De huid van je baby verzorgen en beschermen, zo doe je dat!

De huid van een baby is 9 maanden lang beschermd geweest in de buik. Daarna is het de taak aan de ouders om deze zo goed mogelijk te blijven beschermen en verzorgen. Hier wat advies om die babyhuid intact te houden.

Babyhuid

De huid van een gemiddelde volwassen persoon is dikker dan die van een baby en kan daarom een hoop hebben. Bij een babyhuid moeten we rekening houden met verschillende dingen en extra oplettend zijn, dit om uitdroging, infecties, irritaties en roodheid te vermijden.

Verzorging van het lichaam

We willen onze baby natuurlijk lekker schoon houden. Echter, te vaak en te lang in bad droogt de huid van de baby uit. Drie keer per week in bad is voldoende. Gebruik daarbij lauwwarm water (36-38 graden Celsius) en houdt het op een badsessie van 5 minuten. Je kunt eventueel een scheutje badolie aan het water toevoegen tegen uitdroging, zo blijft de huid soepel en zacht. Droog je kindje na het badje af met een zachte hydrofiele doek.

Met koud weer

Is het koud buiten? Smeer je baby dan goed in voordat hij naar buiten gaat. Kies hiervoor een vettige of op olie gebaseerde crème, deze voorkomt uitdroging en heeft een verwarmende werking.

Met warm weer

Bij warm en zonnig weer is het aangeraden om je baby uit de zon te houden tot hij een half jaar oud is. Dit heeft te maken met de hoornlaag van de babyhuid, deze beschermt de huid tegen zonlicht. Bij een jonge baby is de hoornlaag nog niet volgroeid en is deze extra gevoelig. Deze is bij ongeveer het vierde levensjaar pas volledig ontwikkeld.

Smeer je baby altijd in met zonnebrand speciaal ontwikkeld voor baby’s, met een hoge beschermingsfactor. Lees hier wat de beste en veiligste zonnebrandcrèmes zijn voor je baby. Ook in de schaduw moet je zonnebrandcrème gebruiken, UV-stralen kunnen namelijk door de omgeving worden weerkaatst. Vermijd altijd de volle zon en gebruik een hoedje of pet.

Blijf je binnen maar is het wel warm? Dan kun je je baby ook insmeren met een bodymilk, deze werkt licht verkoelend.

LEES OOK: Hoe veel babyvoeding moet een baby eigenlijk eten? Een expert vertelt

Verzorging van de billetjes

Baby’s hebben wel eens last van luieruitslag. Voorkom dit door de billetjes zo schoon en droog mogelijk te houden. Belangrijk hierbij is dat de luier regelmatig wordt verschoond, anders wordt dit een broeiplek voor bacteriën. Was de billetjes dagelijks met lauw water en smeer ze in met babyzalf. Als het mogelijk is, laat je baby dan af en toe een tijdje zonder luier liggen.

Een rode en geïrriteerde huid kun je insmeren met zinkolie of zinkzalf. Dit heeft een verlichtende en helende werking.

Verzorging van het gezicht

Het gezicht van een baby heeft extra aandacht nodig omdat deze het meeste wordt blootgesteld aan het daglicht. Gebruik hiervoor een milde verzorgende crème die speciaal voor de gezichtshuid is. Rode vlekken of een ruwe, gesprongen gezichtshuid duidt vaak aan dat het gezicht van je kindje meer bescherming nodig heeft.

Heeft je baby veel last van uitdroging van de huid? Gebruik dan een watervrije en verzorgende balsem, op basis van bijenwas en wolwas.

Verzorging van de haren

Gebruik bij het wassen van de haren altijd voor een speciale babyshampoo. Dit zijn milde producten die een neutrale zuurgraad hebben waardoor er geen huid of oogirritatie ontstaat. Het één of twee keer per week wassen van de haren is voldoende.

Gebruik altijd milde verzorgingsproducten die geschikt zijn voor baby’s.

LEES OOK: In 10 stappen voor het eerst naar buiten met je kersverse baby 

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
De huid van je baby verzorgen en beschermen, zo doe je dat!
Sluiten