De geur van pasgeboren baby’s doet iets bijzonders met onze hersenen

Hmm, je ruikt zo lekker, ik kan je wel opeten! Heel herkenbaar als we een pasgeboren baby in onze armen hebben. Onderzoek verklaart waarom we een babygeur zo heerlijk vinden ruiken.

Dat de meeste mensen blij worden bij het zien van een schattige baby, dat komt niet als een verrassing. Maar nu blijkt ook dat vrouwen gelukkig worden van de geur van een pasgeboren baby. Of het nou haar eigen baby is, of die van iemand anders.

Babygeur doet iets met onze hersenen

In Frontiers in Psychologie werd een studie gepubliceerd waarin wetenschappers onderzochten wat er gebeurt in de hersenen na het ruiken van een babygeur. Ze kwamen erachter dat een speciaal deel in de hersenen wordt geactiveerd wanneer een vrouw een babygeur ruikt. ‘Dit zijn de gebieden van de hersenen die ook worden geactiveerd als je erg honger hebt en je eindelijk iets te eten krijgt, of als je een drugsverslaafde bent en je eindelijk het medicijn krijgt waar je naar snakte’, zegt onderzoeker Johannes Frasnelli van de universiteit van Montreal.

Onderzoek

Om te kijken hoe de geur van een pasgeboren baby de hersenen beïnvloedt, heeft een internationaal team van wetenschappers dertig vrouwen bij elkaar gebracht. Vijftien van de vrouwen waren drie tot zes weken eerder bevallen van een baby en de andere vijftien vrouwen hadden nog nooit een baby gehad.

Met een hersenscanner werden de metingen bijgehouden. De vrouwen kregen de geur van een pasgeboren baby te ruiken of gewoon frisse lucht. De onderzoekers hebben de geur van pasgeborenen vastgelegd door kleding te gebruiken die de baby’s twee dagen hadden gedragen en daarna te bevriezen in plastic zakken totdat de geur voor het experiment nodig was.

LEES OOK: Alles wat je wilt weten over de 10 minuten methode voor baby

Resultaten

De wetenschappers meldde dat alle vrouwen de geur van pasgeborene konden waarderen, maar er was een verschil op de hersenscans te zien tussen de kersverse moeders en de vrouwen zonder kind. Zodra de geur werd geroken, vonkte de pleziercentra in de hersenen van alle vrouwen op. Maar in de hersenen van de kersverse moeders lichtten ze veel helderder op. ‘Deze pleziercentra in de hersenen worden aangedreven door een afgifte van dopamine en de sensatie is vergelijkbaar met eten nadat je honger had of de onmiddellijke opluchting en genot dat je voelt na het voeden van een verslaving’, aldus de wetenschapper.

Hulpmiddel van de natuur

De natuur heeft ons blijkbaar voorzien van een hulpmiddel dat helpt bij de binding tussen een moeder en haar pasgeboren kind. Er zijn namelijk duidelijke evolutionaire voordelen aan deze hersentruc. Volgens psychologe Diana Sanford is het dan ook logisch dat vrouwen geprogrammeerd zijn om op deze manier te reageren op babygeuren.

‘In de eerste paar maanden zijn baby’s er meestal alleen maar om verzorgd te worden. We krijgen niet veel positieve feedback van ze terug. Dus het feit dat de pleziercentra in de hersenen wordt geactiveerd maakt het meer lonend in een tijd waarin het ouderschap erg intensief en uitputtend is. Onze kleine receptoren in de hersenen lichten op en we krijgen weer goede gevoelens om al het harde werk en de uitputting te compenseren’.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
De geur van pasgeboren baby’s doet iets bijzonders met onze hersenen
Sluiten