De baby 9 jun 2018 Janne Vogel

Dit is wat je moet weten over het zicht van je (pasgeboren) baby

Misschien had je er nog nooit bij stilgestaan, maar je baby ziet vlak na de geboorte nog maar bar weinig! Hij kan al in de baarmoeder zijn oogjes openen, maar zijn zicht is nog totaal niet ontwikkeld. Wat je kindje precies ziet van maand tot maand, zochten wij voor je uit.

Tijdens de eerste zes maanden van zijn leven zal je baby zijn zicht fanatiek trainen, tot -ie de wereld ziet in een heel ander licht.

Het zicht van je baby

Baby’s weten bij de geboorte nog niet hoe ze moeten kijken. Zien kost tijd en oefening; je baby moet hard aan het werk om zijn kleine oogjes te trainen. Na 28 weken opent je kleintje zijn ogen al in de baarmoeder, maar het is daarbinnen een nogal donkere bedoening. Licht en donker kan hij al wel onderscheiden.

Na de geboorte

In de eerste maand na de geboorte ziet je baby alles op een afstand van 20 centimeter. Niet scherp, maar hij ziet het. Hij herkent jou in deze maand nog niet aan je uiterlijk, maar aan je geur, stem, warmte en hartslag.

Na de allereerste maand kan hij zijn ogen steeds beter focussen. Hierdoor kan hij voorwerpen volgen die vlak voor hem bewegen en kijkt hij minder vaak scheel. Ook begint hij de kleuren rood en groen te herkennen. Mijlpaal!

LEES OOK: Dit GIFje toont het zicht van een baby gedurende het eerste jaar

Scherpte/diepte en grijpen

Na drie maanden kan je kindje met beide ogen naar een bepaald punt kijken én begint hij diepte te zien. Alles op een afstand van 1,5 meter ziet hij nu scherp en in zijn geheel. Als hij goed oefent, begint hij een paar weken later ook te grijpen naar voorwerpen die hij ziet. Die pluk haar en je kettinkje zijn vanaf nu niet meer veilig.

Zodra er een maand of vijf is verstreken begint je baby steeds meer kleuren van elkaar te onderscheiden. Hij focuste zich eerst vooral op felle kleuren als rood, geel en groen, en contrasterende kleuren als zwart en wit. Nu begint hij ook zachtere tinten te herkennen.

Oefening baart kunst

Als je baby een halfjaar oud is, zijn zijn ogen al voor ongeveer tweederde ontwikkeld. Hij is goed op weg. Inmiddels kan hij afstanden beter inschatten, bewegende voorwerpen volgen en alle kleuren zien. Op dit moment zal je baby ook steeds meer gaan bewegen (en jou ondertussen nauwlettend in de gaten houden met z’n oogjes.) Door het bewegen en kijken te combineren, zullen zijn ogen en handen steeds beter samen gaan werken. Je kindje heeft nog wat training nodig, maar zal na ongeveer een jaar hetzelfde zien als jij.

Momtastic

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit is wat je moet weten over het zicht van je (pasgeboren) baby
Sluiten