De baby 21 mei 2018 Redactie

Je baby instant vrolijk krijgen? Volgens onderzoekers kan het met dít liedje

Baby’s vinden het leuk om naar muziek te luisteren, dat is al lang en breed bekend. Maar hoe maak je een baby met muziek aan het lachen? Onderzoekers zette daarvoor hét perfecte liedje in elkaar.

Zet een professionele muzikant en een paar psychologen bij elkaar. Leg daar wat literatuur over baby’s bij, zet er een lekker deuntje onder, en het perfecte liedje waar baby’s de giechels van krijgen is geboren.

Als wij volwassenen naar muziek luisteren, hebben we daar namelijk negen van de tien keer emoties bij. Minder bekend is of baby’s ook emotioneel geraakt worden door muziek. Caspar Addyman, psycholoog aan de Universiteit van Londen, deed daar onderzoek naar en wilde een liedje creëren dat op de emoties van baby’s werkt.

LEES OOK: Waarom zingen enorm goed is voor de band tussen moeder en baby

De beat van je eigen hartslag

Natuurlijk was het maken ervan niet zo easy als we eerder beschreven, maar in grote lijnen was dit wel de aanpak die Addyman en collega’s hanteerden. Het liedje is wetenschappelijk in elkaar gezet en gebaseerd op verschillende aspecten uit eerdere onderzoeken, onder andere van Addyman zelf. Zo voelen wij mensen ons aangetrokken tot muziek die ongeveer even uptempo is als onze eigen hartslag, en luisteren baby’s liever naar een vrouwelijke stem dan naar een mannelijke.

Een hoge vrouwenstem

Dat zijn dus twee belangrijke componenten die de onderzoekers gebruikten voor het samenstellen van het nummer. Omdat de hartslag van baby’s erg hoog ligt, is het dus logisch dat ze blijer worden van een snelle beat, dan van langzame gitaarmuziek van een cheesy singer-songwriter. De zangstem moest dus sowieso van een vrouw zijn, het liefst een tikkie aan de hoge kant. De onderzoekers strikten Imogen Heap voor deze nobele taak, zelf moeder van een peuter.

LEES OOK: Onderzoek: Techno muziek zorgt ervoor dat IVF embryo’s beter groeien

Testperiode

Om het liedje te ‘testen’, gebruikte Imogen uiteraard haar eigen kind. Daarnaast creëerde ze twee langzame en twee snelle varianten van het nummer, en zong dit voor 26 verschillende baby’s in de leeftijdscategorie van zes tot twaalf maanden. Twintig van de 26 baby’s reageerden enthousiast op dezelfde, snelle variant van het nummer.

Benieuwd naar het resultaat?

 

We wisten het! 8 x het bewijs dat baby’s véél slimmer zijn dan we denken

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Je baby instant vrolijk krijgen? Volgens onderzoekers kan het met dít liedje
Sluiten