De baby 31 aug 2018 Maaike Kooijman

Je baby voor de tv, is dat nou wel of geen goed idee?

Of het nu de Teletubbies zijn, Bumba of gewoon het achtuurjournaal: grote kans dat je baby hartstikke gebiologeerd is door wat er maar ook op dat grote scherm verschijnt. Voor jou ook lekker makkelijk tijdens het koken. Maar kan het kwaad om je baby voor de tv te zetten?

Kleuren en vormen leren

Sommige mensen denken dat tv kijken juist goed is voor je dreumes: hij zou veel leren van speciale programma’s waarin hij bijvoorbeeld kan kennismaken met kleuren, vormen en dieren.

Op zich geen hele gekke gedachte. In het echt is het misschien moeilijk om een hond en kat uit elkaar te houden, maar met een versimpelde tv-weergave zou het veel makkelijker moeten zijn misschien.

LEES OOK: Zit je vaak op je telefoon? Dat heeft een negatieve invloed op de taalontwikkeling van je baby

Maar zoals dat met alles omtrent opvoeden gaat, zijn er ook tegengeluiden. In 2011 presenteerde de Amerikaanse vereniging van kinderartsen voor het eerst haar advies om kinderen jonger dan twee jaar zo min mogelijk televisie te laten kijken . Niet alleen omdat het niet goed zou zijn (er is namelijk geen bewijs dat baby’s ervan leren), maar vooral omdat het mogelijk zelfs slecht is.

Is het slecht om je baby voor de tv te zetten?

Dat advies komt niet zomaar uit de lucht vallen. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat tv kijken de ontwikkeling van je dropje zou vertragen. Het zou bijvoorbeeld slaapproblemen kunnen veroorzaken, en dat terwijl de slaap juist hard nodig is om indrukken te verwerken en het geheugen te verbeteren.

In theorie zou het kunnen kloppen dat speciale programma’s je baby informatie bijbrengen, maar er is één probleempje: je kleintje heeft daar simpelweg nog niet genoeg concentratie voor. Dat ie evenveel van het ene als van het andere programma houdt, bewijst al genoeg dat het bewegende beeld gewoon leuk is, niet de inhoud.

LEES OOK: De leukste boekjes om samen met je baby te lezen

Daarnaast zou de taalontwikkeling van kinderen langzamer gaan als ze veel tv kijken. Die tijd gaat immers ten koste van daadwerkelijk contact met jou als ouder of verzorger. Samen kijken is dan weer wel beter, omdat je dan kunt praten over wat hij ziet.

Minder prikkels

Hoewel het dus niet per se héél slecht is om je baby af en toe even voor een scherm te zetten, is het ook weer niet aan te raden. Voorlezen of zelf spelen is een stuk beter door de ontwikkeling.

Wil je zelf toch even rust, beperk dan in ieder geval de tijd voor de tv en kies een goed programma uit. Onder ander het Zandkasteel en Nijntje zijn programma’s met minder prikkels en meer primaire kleuren, die je kleintje dus ook gemakkelijker kan verwerken.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Scientias

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Je baby voor de tv, is dat nou wel of geen goed idee?
Sluiten