Stelling: dochters kunnen prima naar hun moeder vernoemd worden

Best gek eigenlijk, het is heel normaal dat jongens naar hun vader vernoemd worden. Denk bijvoorbeeld aan André Hazes met zijn zoon Dre (André) Hazes, die op zijn beurt nu vader is van zoontje André Hazes junior. Maar moeders die hun dochter naar zichzelf vernoemen, zie je een stuk minder vaak. Een Sandra senior en Sandra junior bijvoorbeeld, moet ik nog tegenkomen.

Moeder Katharine Stall deelt op Popsugar een pleidooi dat het tijd wordt dat meisjes naar hun moeder vernoemd worden. Ze betrapt zichzelf erop dat ze het heel raar vindt als een vriendin haar baby naar zichzelf vernoemt. Volgens Katherine is het zelfs veel gebruikelijker dat dochters de voornaam (of een vervorming daarvan) van hun vader krijgen dan die van hun moeder. Katharine vindt het de schuld van de maatschappij en stereotypering dat er een taboe op rust.

Baby vernoemen naar jezelf

Nu is het natuurlijk de eigen keus van elke moeder of je je baby wel of niet naar jezelf vernoemd. Hier zijn ook verschillende manieren voor, alleen komt één op één de voornaam doorgeven niet veel voor. Vernoemingen van vrouwennamen gaat nu op deze verschillende manieren:

Vernoemen in de volgende generatie

Bij het vernoemen is het nu vooral gebruikelijk dat de naam een generaties overslaat, voordat deze doorgegeven wordt. Bijvoorbeeld door je dochter te vernoemen naar jouw oma, moeder of tante. Bij de mannen is het een stuk makkelijker om je zoon te vernoemen naar jezelf. Bij moeders is het toch niet heel gebruikelijk. Er kan ook gekozen worden voor de naam van een (schoon)zus of een goede vriendin. Allemaal heel logisch, want het zijn waarschijnlijk allemaal mensen die je heel dierbaar zijn.

Je naam vervormen of vernoemen in de tweede naam

De baby vernoemen naar jezelf hoeft natuurlijk niet per se bij de voornaam. Je kunt een vervorming van je naam gebruiken. Moeder Eveline heeft dochtertje Evie. Of een moeder kiest ervoor om bij de tweede of derde naam voor haar baby te kiezen voor haar eigen naam. Een bescheiden keus.

LEES OOK: 10x waarom het fantastisch is om een meisje te krijgen

Baby vernoemen naar jullie allebei

Een andere vorm van vernoemen is een middenweg. Je kiest er als ouders voor om jullie voornamen te combineren tot een naam voor je baby. Een creatieve oplossing! Zo kunnen ouders Mark en Henriëtte hun dochter bijvoorbeeld Mariëtte noemen.

Maar zou het anno 2017, waarin gelijkheid tussen mannen en vrouwen en genderneutraliteit hot topics zijn, het niet ook heel logisch zijn dat je als moeder zonder blikken of blozen je dochter jouw voornaam geeft? Daarom de stelling: dochters kunnen prima naar hun moeder vernoemd worden.

Wat vind jij, kan een moeder haar dochter naar zichzelf vernoemen? En zou jij je baby vernoemen naar jezelf? Laat het ons weten op Facebook.

Reageer op artikel:
Stelling: dochters kunnen prima naar hun moeder vernoemd worden
Sluiten