De baby 15 nov 2018 Daphne de Groot

Onderzoek: Dit zijn de voordelen van je baby veel (en vaak!) knuffelen

We kennen allemaal die vreselijk irritante tante/oom/vriendin/kennis die het nodig vindt om je te pas en te onpas te vertellen dat je ‘je baby niet zo vaak vast zou moeten houden’, want ‘dan verwen je hem’. HA! Vanaf nu heb je een prachtig antwoord op verjaardagen en partijen. Want knuffelen blijkt niet zomaar heel belangrijk voor je baby, volgens nieuw onderzoek is het zelfs essentieel voor de ontwikkeling van je kleine. 

Je kunt aardig onzeker worden van vervelende opmerkingen dat je je baby te vaak vast zou houden. Vooral in het begin, wanneer je nog niet precies weet wat je allemaal aan het doen bent en een hot mess bent van twijfels, zorgen en hormonen. Het goede nieuws is dat onderzoek na onderzoek bewijst dat je baby veel vasthouden en knuffelen totaal niet schadelijk is. Sterker nog, het is noodzakelijk in de zorg van je baby, met positieve effecten op de lange duur. (Take that tante Carla, verdomme).

Huid-op-huid contact

Nog maar een paar maanden geleden liet een onderzoek zien dat veelvuldig huid-op-huid contact leidt tot een verhoogde hersenactiviteit, hoger IQ en lagere waarden van agressie. Huid-op-huid contact verhoogt ook de kans dat borstvoeden goed gaat en kan bepaalde medische procedures minder pijnlijk maken voor je baby. En nu kunnen we nog een paar positieve effecten aan deze toch al indrukwekkende lijst toevoegen.

LEES OOK: 7x zo prop je wat effectieve ‘us-time’ in jullie leven als je een baby hebt

Afgelopen week is er een onderzoek gepubliceerd in Current Biology, van onderzoekers van Nationwide Children’s Hospital in Columbus. Hierbij werd er naar 125 baby’s (prematuur en voldragen) gekeken en geobserveerd hoe deze baby’s reageerden op aanraking. En wat blijkt? Een baby weet het verschil tussen aangeraakt worden omdat het ‘moet’ en omdat het vanuit liefde gebeurt. Met andere woorden, een baby reageert anders op een knuffel, dan dat hij aangeraakt wordt omdat hij verschoond/aangekleed/gevoed moet worden.

Knuffelen

‘Een zachte, liefdevolle aanraking, en dan in het bijzonder huid-op-huid contact is een van de belangrijkste dingen die jij als ouder aan je baby kunt geven’, zegt hoofdonderzoeker Dr. Nathalie Maitre aan Babble. Ze zegt ook dat dit contact essentieel is voor de ontwikkeling van de hersenen van je baby en het aanleren van sociaal-emotionele vaardigheden.

Betekent dit dat je niet meer naar je werk kan, jezelf volledig aan de kant moet schuiven en alleen nog maar elke dag je baby moet knuffelen? Nee, natuurlijk niet. Maar het is fijn om te weten dat je tante Carla lekker van repliek kan dienen als ze weer gaat zeuren op de volgende verjaardag. Nee, er is niet zoiets als ‘te veel knuffelen’ en bovendien ‘waar bemoei je je eigenlijk mee’. Ahh… Dat voelt goed.

Wij zijn dol op dit soort onderzoeken. Zo ook deze: Je baby verwennen? ‘Kan niet!’, zegt de wetenschap

Vond je dit artikel leuk en wil je meer lezen? Like ons!

 

Babble.com

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Onderzoek: Dit zijn de voordelen van je baby veel (en vaak!) knuffelen
Sluiten