Laat je je baby uithuilen? Dít effect heeft dat op jou als ouder

Susan Dalstra 13 aug 2017 De baby

Sommige ouders kiezen ervoor om bij wijze van slaaptraining hun kinderen uit te laten huilen in plaats van het kind meteen op te tillen om te troosten. Maar waar weinig mensen bij stilstaan, is wat het effect op jou als ieder is wanneer je je kind laat huilen. 

Dat weten maakt het waarschijnlijk makkelijker om te kiezen hoe je je baby traint om door te slapen. Volgens The New York Times werkt geleidelijk afstand nemen beter om baby’s langer achter elkaar door te laten slapen dan andere meer voorzichtige slaaptrainingen. Daardoor zijn de ouders die hun kind wat langer laten huilen vaker uitgeruste ouders.

Slaaptekort

In de eerste maanden als ouder is een slaaptekort niet meer dan normaal. Maar ouders zouden niet maanden achtereen moeten overleven op minimale slaap omdat dat de slaaptraining is die ze hanteren. Sterker nog: dat is gevaarlijker voor je gezondheid dan je waarschijnlijk beseft.

LEES OOK: 9 x dingen die je denkt als je baby nog niet wil doorslapen

Depressie

Moeders die aanhoudend ‘s nachts wakker worden zijn gevoeliger voor depressie. De link tussen een slaaptekort en depressie is al langer bekend en kan ouders net zo makkelijk raken als ieder ander. Een uitgeruste ouder is een alerte ouder en daarom kan de uithuil-tactiek leiden tot meer uitgeruste baby’s én ouders.

Co-slapen

Natuurlijk zijn er andere vormen van slaaptraining die ertoe leiden dat een baby beter slaapt, maar die vormen zorgen niet per se voor uitgeslapen ouders. Co-slapen of een bed delen bijvoorbeeld is simpelweg niet weggelegd voor iedere ouder – sommigen vinden het een onprettig idee dat er een baby tussen hen in ligt. Hoewel het misschien even slikken is om je baby zo lang te laten huilen, wegen de voordelen voor die ouders meer op tegen de nadelen.

De uithuil-techniek betekent overigens niet dat je een baby uren achtereen moet laten huilen. Er zijn veel verschillende variaties en je kan het heel voorzichtig aanpakken. Het is in ieder geval goed om het rustig op te bouwen – wat eigenlijk geldt voor alle vormen van slaaptraining (behalve co-slapen).

Welke techniek je ook kiest; slaaptraining is niet iets waar je je schuldig over zou moeten voelen. Jouw mentale welzijn is net zo belangrijk als een baby die goed slaapt.

Sommige ouders gaan echter veel liever voor co-slapen. Uit onderzoek blijkt echter dat de helft van deze ouders daar niet voor uitkomt.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

The New York Times

Reageer op artikel:
Laat je je baby uithuilen? Dít effect heeft dat op jou als ouder
Sluiten