De baby 30 nov 2017 Sterre Touw

Zelfs je baby snapt al dat je meer moeite moet doen voor een grotere beloning

Baby’s van tien maanden zijn slimmer dan je denkt! De kleine ukken snappen namelijk dan al dat mensen meer moeite doen om een belangrijker doel te halen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Slim!

Onderzoek

Omdat baby’s nog niet kunnen praten, is het lastig om ze te onderzoeken. Ze kunnen niet even een vragenlijstje invullen of uitgebreid hun mening verkondigen. Daarom is het aan de onderzoekers om testjes te verzinnen die wél werken op de kleintjes en meer over ze te weten te komen. En dat vinden wij maar al te interessant.

LEES OOK: 8 x het bewijs dat baby’s véél slimmer zijn dan we denken

Animatiefilmpje

Tachtig baby’s kregen een animatiefilmpje te zien waarin een figuurtje om moest gaan met lichte en zware inspanning om een bepaalde doel te bereiken. Het figuurtje moest bijvoorbeeld één keer op een laag muurtje  en één keer op een hoge muur springen om een doel te bereiken. De ene keer sprong het figuurtje wel over de grote muur, de andere keer niet. Dat hing af van de beloning die er tegenover stond. Als het figuurtje de moeite te groot vond voor de beloning, bespaarde hij zichzelf de moeite om over de hoge muur te springen. Hier kan je zien hoe dat in zijn werk ging.

Waarde

Al veel eerder bleek dat baby’s verschillen kunnen onderscheiden in waarde van objecten. Als iemand in een vast ritme één ding boven een ander ding kiest, dan weten baby’s dat er meer waarde gehecht wordt aan dat ene ding. Nu blijkt ook dat baby’s ook snappen dat mensen meer moeite doen voor een grote beloning. Dat bleek uit een analyse die je hier kan zien.

Kijken

De onderzoekers hielden het kijkgedrag van de baby’s in de gaten. Opvallend genoeg keken de baby’s langer naar het filmpje waarin het figuurtje moeite deed voor de minder waardevolle beloning. Dat betekende dat ze verrast waren over de keuze van het figuurtje. De onderzoekers concludeerden in het blad Science dat de baby’s hierdoor lieten merken dat baby’s de waarde kunnen inzien van beloningen. Wat zijn ze toch slim hè.

LEES OOK: Onderzoek: je baby van zes maanden begrijpt je nu al beter dan je denkt

Niets meer missen? Volg ons op Facebook en Instagram (FammeBabyNL)

De Kennis Van Nu

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zelfs je baby snapt al dat je meer moeite moet doen voor een grotere beloning
Sluiten