Dit is waarom je baby met mond open slaapt (én wat je kunt doen om het op te lossen)

Soraya Vogelaar 11 jun 2018 De baby

Het ziet er ontzettend schattig uit: de kleine die in zijn wiegje of babystoeltje met open mond ligt te slapen. Die zal wel uitgeteld zijn. Maar eigenlijk is het niet heel gebruikelijk als een baby met de mond open slaat. Dit is waarom ze het doen en hoe je het kan oplossen.

Baby’s ademen namelijk automatisch al via hun neus. Het is dus niet zo dat ze nog de vaardigheden moeten ontwikkelen om door de neus te ademen en tot die tijd door hun mond ademen. Maar waarom staat dat mondje dan open tijdens het slapen? Het antwoord is eigenlijk best simpel; om dezelfde reden als wanneer wij volwassenen met open mond slapen. Omdat de neus verstopt is. De kans is dus groot dat je baby’s neus verstopt is. En dit kan dus al zo zijn zonder dat er echt tekenen van een verkoudheid of vastzittend slijm zijn. De neusgaten van een baby zijn zo klein, dat ze al snel verstopt raken zonder dat je het duidelijk kunt zien.

LEES OOK: Dit is waarom je baby met zijn ogen half open slaapt

Verstopte neus verhelpen

Gelukkig zijn er ook wat manieren om ervoor te zorgen dat het kwaaltje zo snel mogelijk weer verholpen wordt. Zo kun je bijvoorbeeld wat stoom gebruiken. Dit doe je door de badkamer (met de ramen en deuren dicht) tot een stoomruimte om te toveren. Laat de douche lopen met warm water net zolang totdat er genoeg stoom is ontstaan. Ga vervolgens met je baby in de badkamer zitten om de verstopte neus open te krijgen. Maar je kunt ook een neusspray en/of een pipetje met zoutoplossing bij je kinderarts en apotheek aanvragen om de verstopte neus te verhelpen.

Baby slaapt met mond open

Het is niet gevaarlijk als je baby af en toe met open mond slaapt. Wel kan het zo zijn dat als het regelmatig gebeurt, de groei van de onder- en bovenkaak niet gelijkmatig verloopt. Het is dus handig om dit even bij je kinderarts te melden als je je zorgen maakt over dat je baby met de mond open slaapt.

Don’t sweat the small stuff. Dit is waarom babyzweet (waarschijnlijk) niks is om je zorgen over te maken.

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

What To ExpectCareRomper

Reageer op artikel:
Dit is waarom je baby met mond open slaapt (én wat je kunt doen om het op te lossen)
Sluiten