De mama 25 mei 2018 Janne Vogel

9 dingen die je baby je vertelt over je relatie

Baby’s kunnen vrij weinig (no offense, ze zijn gewoon nog niet erg zelfstandig), maar vertellen ondertussen een hoop over je relatie. Niet op een Dr. Phil-manier, maar door er te zijn en behoorlijk wat ruimte in te nemen.

Geen fysieke ruimte uiteraard, maar het krijgen van een baby maakt dat er in je relatie weinig plek meer over is voor andere zaken. Ja ja, alles komt aan het licht.

Dit vertelt je baby over je relatie

Klinkt ernstig, maar dat valt best mee. De baby kan jullie éindelijk dat complete gevoel geven en in moeilijke tijden de reden zijn om te blijven knokken. De volgende dingen vertelt je kleintje over jullie relatie.

1. Hoe goed jullie samenwerken

Een baby krijgen vergt hoe dan ook dat jullie je krachten bundelen. In de meeste gevallen een fijnere samenwerking dan het in elkaar zetten van die verdomde Ikea-kast. Hopen we.

2. Hoe goed jullie communiceren

Als jullie op dit cruciale punt nog niet zo sterk zijn, zal dat snel genoeg aan het licht komen. Jullie hebben beiden behoeften, maar zijn inmiddels niet meer met z’n tweeën. Nu er een nógal belangrijk mensje bij is gekomen, is het onmogelijk om iedereen tevreden te houden zonder goed te communiceren.

3. Hoe goed jullie met stress om kunnen gaan

Het ouderschap zal jullie af en toe helemaal gek maken, en dat is meer dan logisch. Het feit dat jullie de stress samen moeten handelen klinkt misschien fijn, maar kan in sommige gevallen juist een uitdaging zijn. Het baby-leven is bizar en uitputtend, maar zolang jullie er samen positief in staan en jezelf en elkaar niet te serieus nemen, blijft ‘t gezellig.

LEES OOK: 7 stereotypen over het huwelijk na jullie eerste kindje (die stiekem best wel waar zijn)

4. Jullie individuele krachten

Wanneer je samenwerkt kom je er al snel achter dat je automatisch bepaalde taken op je neemt. Als jij de baby voedt en je partner legt ‘m meestal in bed, is dat natuurlijk prima. Zolang jullie skills elkaar goed aanvullen en het een beetje eerlijk verdelen, zit je helemaal goed.

5. Jullie zwakke punten

Het is oké om zwakke punten te hebben, zolang je op z’n minst een beetje basiskennis hebt van de dingen die je echt moet weten. Het enige écht zwakke punt is weigeren te werken aan je zwakke punten. Cliché, maar waar.

6. Wie er écht meer slaap nodig heeft

Je had vóór de baby vast al een vaag vermoeden, maar nu weet je het zeker. Trok je partner een kort nachtje al slecht voor hij vader werd? Dan heeft -ie het nu heel, heel zwaar.

LEES OOK: Echt waar: kersverse vaders hebben meer slaaptekort dan moeders

7. Hoe vaak jullie samen op moeten laden

In de vroege dagen van het ouderschap (of laten we zeggen, de gehele tijd waarin je jullie kindje ‘de baby’ kunt noemen) zit je in een soort overlevingsstand. Individueel, maar ook als stel. Toch is het belangrijk om in je relatie te investeren, ook als het voelt alsof je amper tijd hebt om te ademen. Tijd samen met je partner is heel belangrijk, dus vind voor jezelf de balans.

8. Hoe verschillend jullie zijn opgevoed

Wanneer je zelf een kind krijgt, komt er opeens een hoop van je eigen jeugd naar boven. De goede dingen, de minder goede dingen, de dingen die je nooit echt hebt verwerkt en de dingen die je tot dat moment nooit echt doorhad; alles komt terug. Als jouw opvoeding heel anders was dan die van je partner, komt dat sowieso naar voren. En jep, daarbij komen we weer bij puntje twee. Communiceren over hoe jullie het willen aanpakken, is heel belangrijk.

9. Of jullie nog een kindje willen

Jullie komen er na baby nummer één achter hoe het ouderschap jullie afgaat, waardoor ook besloten kan worden of jullie in de toekomst willen gaan voor een tweede. Misschien droomden jullie voorheen van een grote familie maar zijn jullie inmiddels al heel tevreden met één of twee kids. Meningen mogen bijgesteld worden.

Romper

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
9 dingen die je baby je vertelt over je relatie
Sluiten