De baby 24 mei 2018 Maaike Kooijman

Je baby praat liever met andere dreumesen dan met jou

Is je baby constant aan het brabbelen wanneer je ‘m met leeftijdsgenootjes op een kleedje zet, maar krijg jij een stuk minder reactie als je komt-een-vliegtuigje-aan-spelletjes doet? Don’t worry, dat is hartstikke normaal. Nieuw onderzoek toont namelijk aan dat kleintjes veel liever elkaars geluiden horen dan die van volwassenen – hoe hard je ook je best doet.

Je mopje kan weliswaar nog lang niet praten na een paar maanden, maar dat betekent niet dat kinderen op die leeftijd ook nog geen geluiden kunnen onderscheiden. Ze kunnen juist vrij snel klinker-achtige geluiden herkennen.

Geluiden van andere baby’s

En daar besteden ze vooral aandacht aan als die geluiden door andere kleintjes worden geproduceerd, wijst het Canadese onderzoek uit. Sterker nog, baby’s van vijf maanden oud – die onderzocht werden voor de studie – luisteren maar liefst 40 procent langer naar geluiden van andere kinderen, dan naar volwassenen die een zelfde soort geluid maken. Jup, je baby heeft duidelijk een voorkeur voor geluiden die lijken op klanken die hij of zij zelf produceert.

En hoe beter kinderen luisteren naar de geluiden van anderen, hoe groter de kans dat ze zelf vocaal actief worden.  Geluiden van andere baby’s hebben dus blijkbaar een grote invloed op de verdere spraakontwikkeling – zowel de receptieve als de expressieve en motivationele aspecten daarvan, zeggen ze onderzoekers.

LEES OOK: Ouders opgelet: terug praten tegen je brabbelende baby is ontzettend leerzaam

Zelf praten helpt ook

Dat betekent natuurlijk niet dat je zelf maar gewoon je mond moet houden. Je kind vindt jouw nagebootste babytaal niet alleen prettig om te horen, schreven we al eerder, maar ook dat is goed voor de ontwikkeling. Bovendien is er een mogelijkheid dat jouw stemgeluid specialer is voor je kind dan dat van andere volwassenen. Voor het onderzoe werd weliswaar gebruikgemaakt van het nagebootste stemgeluid van een volwassen vrouw, maar dus niet van dat van de moeder.

Als je tegen je baby praat, is het vooral goed om je woorden heel duidelijk te beklemtonen; daardoor is het gemakkelijker voor kinderen om woorden van elkaar te onderscheiden, en zo kunnen ze een taal gemakkelijker leren. Maar maak je dus ook niet ongerust als de aandacht van je kleintje even afdwaalt als je hele verhalen vertelt.

CBS News

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Je baby praat liever met andere dreumesen dan met jou
Sluiten