Onderzoek: baby’s laten het niet zichtbaar merken wanneer ze pijn hebben

Een baby met stress ervaart meer pijn, maar dat kun je niet aan zijn gezicht aflezen zoals bij volwassenen wel het geval is. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van Current Biology.

Wanneer volwassenen of dieren gestrest zijn, of bijvoorbeeld in een drukke en lawaaierige ruimte zitten, dan ervaren zij een pijnprikkel heviger dan in een ontspannen setting. Hoe dit precies bij baby’s zat, was nog onbekend. Britse onderzoekers hebben nu doormiddel van een hersenscan en de gezichtsuitdrukking van baby’s onderzocht of baby’s ook pijn heviger ervaren als ze voorafgaand aan de pijnprikken een hoger stressniveau hebben.

Pijnlijke maar noodzakelijke hielprik

Er werden 56 gezonde baby’s van negen maanden oud onderzocht. Deze baby’s moesten een pijnlijke, maar medisch noodzakelijke hielprik in het ziekenhuis krijgen. Het stressniveau werd op basis van cortisol (stresshormoon) in het speeksel en hartslag gemeten. De onderzoekers hadden verwacht dat baby’s met meer stress, net als bij volwassenen, meer pijn zouden ervaren. Maar ook dat dit te zien zou zijn in de hersenen als in het gedrag van de baby, de gezichtsuitdrukking. Dit was niet het geval.

LEES OOK: Onderzoek: je baby van zes maanden begrijpt je nu al beter dan je denkt

Pijn en gedrag los van elkaar

Uit het resultaat kwam dat baby’s die een pijnprikkel kregen in onrustige condities, dus in grotere mate van stress, hogere stresshormonen vertoonden maar geen verschil in gezichtsuitdrukking vertoonde. En dat maakt het voor ons natuurlijk ontzettend lastig. Want je kunt moeilijk vragen aan je baby of ‘ie pijn heeft. En je streeft er natuurlijk sowieso naar om je baby zo min mogelijk pijn te doen.

Wat de wetenschap kan leren van dit onderzoek: als een baby meer pijn voelt dan het laat zien, dan moeten ze voorzichtiger zijn met pijnlijke ingrepen. Hier wordt nog verder onderzoek naar gedaan. En wat wij ermee kunnen? Eigenlijk op dit moment niet zo heel veel. Behalve dat je je baby maar extra veel knuffels moet geven na die vervelende hielprik.

LEES OOK: Dit gifje legt in krap 6 seconden uit waarom vaccineren zinvol zou zijn

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Onderzoek: baby’s laten het niet zichtbaar merken wanneer ze pijn hebben
Sluiten