De baby 3 jul 2018 Susan Dalstra

Zo voorkom je dat je baby in de zomer oververhit raakt tijdens borstvoeding

Warme zomerdagen kunnen best pittig zijn met een pasgeboren kind; al helemaal als je borstvoeding geeft. Baby’s passen zich moeilijker aan op de hitte en lopen daardoor tijdens borstvoeding het risico op oververhitting. 

Baby’s kunnen hun temperatuur intern nog niet zo reguleren als volwassenen. Als in de zomer de temperatuur oploopt, kan het huid op huid-contact tijdens borstvoeding er daardoor voor zorgen dat een baby oververhit raakt. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om dit te voorkomen.

Tropische temperaturen

Een van de eerste dingen die je kan doen om te voorkomen dat je baby oververhit raakt is zo min mogelijk naar buiten gaan op snikhete dagen. Probeer thuis of in een koele omgeving te blijven op dagen waarop tropische temperaturen zijn voorspeld. Ga ook niet in een warme auto zitten en probeer te voeden in een omgeving waar een ventilator of airco aanwezig is.

Natte handdoek

Om wat van de hitte door huid op huid-contact te elimineren, raadt de Australische Borstvoedingsassociatie aan om een koele natte handdoek of een – kussenhoes tussen jou en de baby te leggen om het huidcontact iets comfortabeler te maken. Je kan ook proberen om liggend borstvoeding te geven – dat zorgt automatisch voor wat meer ruimte tussen jullie in.

LEES OOK: 7 volkomen normale dingen waar iedere moeder die borstvoeding geeft stress over heeft

Hydrateren

Daarnaast is hydrateren heel belangrijk om oververhitting te voorkomen. Baby’s zouden volgens Parents in de zomer 50 procent meer melk moeten drinken om uitdroging tegen te gaan. Houd ook in de gaten of je baby een rood gezichtje heeft, rusteloos is of sneller ademhaalt; dat kan allemaal wijzen op oververhitting – ook als je kindje niet zweet. Vergeet niet dat je baby’s onder de zes maanden beter geen water kan geven. Zelfs in extreme hitte is (borst)melk de beste manier om uitdroging te voorkomen.

Lichte kleertjes

Misschien een inkoppertje, maar trek je baby lichte kleertjes aan die zweet goed afvoert. Ga voor één laagje kleding in een lichte kleur; dat maakt het makkelijker om af te koelen. Merk je dat je baby oververmoeid is, moet het overgeven, heeft het koorts en/of plast het minder? Bel dan meteen een huisarts zodat je zeker weet dat je kind de juiste behandeling krijgt.

Wat doe je als vader als je baby gehecht is aan borstvoeding, maar de moeder niet in de buurt is? Deze man bedacht iets briljants.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Romper

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zo voorkom je dat je baby in de zomer oververhit raakt tijdens borstvoeding
Sluiten