Zwanger 17 aug 2018 Melissa Eissens

Dit is wat je baby het hardste nodig heeft na de bevalling

Wie of wat heeft je baby nodig na de geboorte? Zijn vader en zijn moeder natuurlijk! Dat klopt, maar er is nog iets. Voor nieuwe ouders kan de eerste week nadat de baby arriveert een grote uitdaging zijn. Precies weten wat je moet doen, en wat je niet moet doen is misschien een beetje spannend!

Volgens verloskundige Joseph Sgroi is het belangrijkste wat je voor een baby kunt doen na de bevalling is hem én jezelf rust geven. Wat een baby het hardste nodig heeft de eerste dagen is een persoon die ervoor zorgt dat hij zijn welverdiende rust krijgt. We zijn als ouders natuurlijk onwijs trots op onze kleine uk en dankbaar voor alle mensen die hem willen komen bewonderen, maar het is beter om dat nog even uit te stellen.

Sorry, maar vandaag even niet (en de hele week ook niet)

Joseph Sgroi: “Er zijn een aantal dingen die je nodig gaat hebben na de eerste dagen dat je baby is geboren. Maar het meest belangrijkste is dat je een uitsmijter nodig hebt. En nee, geen uitsmijter die je kunt eten wanneer je wakker wordt met een kater. Maar een uitsmijter als in de zin van dat hij of zij alle gasten het huis uit smijt wanneer ze op een verkeerd moment aan komen. Iemand die zegt, ‘sorry vriend, maar alleen leden en vaste gasten.”

LEES OOK: Moeder: Kom na de bevalling alsjeblieft niet op kraamvisite in het ziekenhuis

Directe familie en verder niets

Wie wel meer dan welkom zijn na de bevalling is directe familie. Liever niet dat verre neefje waarvan je de naam nauwelijks weet of het ex-stiefzusje die je nooit meer hebt gezien, daar is later wel weer tijd voor. Directe familie als je vader, moeder, broers en/of zussen is natuurlijk een ander verhaal. Mensen die je een paar weken voor de geboorte van je kind al niet meer hebt gesproken, kun je beter nog even laten wachten of na een paar weken uitnodigen. Doe je dit niet, kan dit ervoor zorgen dat je je extra gaat inspannen wat veel energie kost die je nu juist weer aan het opsparen bent.

Het is belangrijk dat er een persoon is die niet bang is om ‘nee’ te zeggen tegen mensen. Je kunt er natuurlijk altijd een ‘nog even niet’ van maken. Natuurlijk vind je het heel fijn dat iedereen zo geïnteresseerd is en niet kan wachten om de baby te zien, maar juist de eerste week is belangrijk voor de vader en moeder om alleen te zijn met de baby en zich te hechten als nieuw gezin.

Gezond voor jezelf en je baby

Daarnaast is het goed voor je eigen mentale staat, je hebt net een baby op de wereld gezet en dat is niet niets. Gevolgd door de kraamtijd met loslopende gevoelens en emoties. Maar het is ook beter voor je baby’s gezondheid. Je baby is nog heel vatbaar voor ziektes en bacteriën. Eerst even wennen aan zijn nieuwe huis en leefomgeving voordat hij door iedereen vastgehouden wil worden.

Je hoeft nu natuurlijk niet echt letterlijk een ‘uitsmijter’ in te huren om al je bezoekers de weg terug te wijzen. Maar het gaat erom dat het wel belangrijk is dat je iemand in huis hebt die die taak op zich neemt.

En als je dan toch besluit om gasten te ontvangen, dan zorg je op deze manier dat je het makkelijk maakt voor jezelf: 12 tips: zó laat je het kraambezoek na je bevalling soepel verlopen.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Mamamia

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit is wat je baby het hardste nodig heeft na de bevalling
Sluiten