De baby 6 dec 2018 Sterre Touw

Dit is waarom je baby een ‘nee-fase’ heeft (volgens de wetenschap)

Of je het nou als moeder meegemaakt hebt of niet, de nee-fase van je baby komt er toch echt aan. Het lijkt voor kindje het enige logische antwoord en gebruikt het woordje de hele dag door. Gelukkig legt de wetenschap uit waarom je baby constant ‘nee’ blijft zeggen. 

De wetenschappelijke naam voor de fascinatie van je kindje voor het woord ‘nee’ is ‘peuterweigering’, aldus ontwikkelingspsychologe Susanne Denham in een interview met Baby Center. ‘Simpelweg zeggen kinderen ‘nee’, omdat ze ontdekt hebben dat ze het kunnen gebruiken. Dat vinden ze geweldig, want zo zijn ze echt onafhankelijk.’ (Voor zover ze dat zelf vinden natuurlijk.)

LEES OOK: So sleepy! Dit zijn ze: de 6 fases van vermoeidheid die je als new mom doorgaat

Nee-fase

De nee-fase begint bij kinderen, zodra ouders ermee beginnen. Tussen de 8 en 12 maanden gaan baby’s steeds ondeugendere dingen doen en zeggen de ouders vaker nee. Volgens Denham leert je kindje door de toon van je stem dat ‘nee’ iets heel anders betekent als ‘ik hou van je’. Maar ze zullen de werkelijke betekenis nog niet begrijpen.’ Als ze tussen de 12 en 24 maanden zijn, zullen ze het begrijpen. En ja, dan breekt de nee-fase los.

Keuzes

Als je ten einde raad bent met dat constante ge-nee van je kind, is het goed om hem te laten kiezen. In plaats van iets te vragen als: ‘Wil je dit shirt vandaag dragen?’,vraag je gewoon ‘Wil je het Moana-shirt of het Frozen-shirt vandaag dragen?” Daarop kunnen kinderen niet meer ‘nee’ op antwoorden. Soms houden kinderen graag vast aan één woord, want dat is het woord wat ze het beste weten.

Stop zelf met ‘nee’

Het is natuurlijk de makkelijkste manier om te laten zien wat wel en niet mag, maar je kind gedraagt zich naar wat zijn ouders voordoen. Als je niet meer constant nee zegt, zal je kind dat ook steeds minder doen. Als je denkt dat de nee-fase nooit op zou houden, bedenk dan: je baby voelt zich er krachtig en zelfverzekerd door. Het gaat echt wel weer voorbij.

LEES OOK: Onderzoek: baby’s laten het niet zichtbaar merken wanneer ze pijn hebben

Babycenter.com

Reageer op artikel:
Dit is waarom je baby een ‘nee-fase’ heeft (volgens de wetenschap)
Sluiten