De baby 22 nov 2018 Maaike Kooijman

Heeft je baby moeite met de oppas? Een liedje zingen doet wonderen

Als je geluk hebt, is je kleintje supermakkelijk in de omgang. Of je ‘m nu meeneemt naar een vriendin, naar opa en oma of naar het kinderdagverblijf, hij blijft vrolijk. Maar als je pech hebt, wil hij vooral bij papa en mama blijven. Naar de oppas? Niets daarvan. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat een liedje zingen kan helpen.

We schreven al eerder dat zingen helpt voor de band tussen ouder en kind. Zingen voor je baby leidt namelijk tot bijzondere, ‘aandachtsvolle’ interactie. Maar niet alleen als jij degene bent die zingt, blijkt.

Zingen geeft een band met onbekende mensen

Onderzoekers uit Canada vonden namelijk dat zingen ervoor kan zorgen dat baby’s een band krijgen met onbekende gezichten. Dat concludeerden ze uit hun onderzoek met kinderen van 14 maanden oud. De kinderen zaten op schoot van hun vader of moeder. De ene groep werd vervolgens toegezongen door een wetenschapper, terwijl de andere groep werd voorgelezen door de ouder – de onderzoeker stond erbij en keek ernaar.

LEES OOK: Slaap kindje slaap: deze muziek werkt het best als je wil dat je baby snel slaapt

Vervolgens moesten de kinderen de onderzoekers helpen met een klein taakje. En wat bleek? Kinderen die net het liedje hadden gehoord in plaats van werden voorgelezen, waren veel behulpzamer. Dat gold vooral als de onderzoekers een liedje hadden gezongen dat de baby’s al kenden.

Een bekend liedje zingen

Volgens de wetenschappers betekent dat dat dreumesen eerder een band krijgen met mensen die een bekend liedje voor hen hebben gezongen.

Dus zet je kleintje het weer op een huilen als ‘ie wordt achtergelaten bij de oppas? Die kent vast wel ‘We maken een kringetje’ en ‘Berend Botje ging uit varen’. Het werkt het beste als het een liedje is dat je baby van jou als ouder heeft geleerd, in plaats van gehoord in bijvoorbeeld een video.

LEES OOK: Onderzoek: Technomuziek zorgt ervoor dat IVF embryo’s beter groeien

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

WCTV

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Heeft je baby moeite met de oppas? Een liedje zingen doet wonderen
Sluiten