De mama 11 okt 2018 Susan Dalstra

Hier moet je rekening mee houden als je je baby meeneemt naar je werk

Jacinda Ardern is een rockster. De premier van Nieuw Zeeland bestuurde gewoon een land terwijl ze hoogzwanger was. Afgelopen juni beviel ze van een dochter en na zes weken verlof pakte ze de draad gewoon op terwijl baby Neve gewoon meegaat naar alle belangrijke meetings.

Zwangerschapsverlof

In Nederland is het nog niet echt de dagelijkse gang van zaken om je baby mee te tronen naar je werk. Of het kan, hangt dan ook een van hoop af. Of je werkgever en collega’s ervoor open staan, of je werkzaamheden zich ervoor lenen en niet in de minste plaats: of je daar zelf wel op zit te wachten. In veel gevallen kan het best een uitkomst zijn om je baby mee te nemen. Je hoeft minder lang met zwangerschapsverlof, wat veel werkgevers als muziek in de oren klinkt en het scheelt je bakken geld aan opvang.

Als alle partijen het erover eens zijn en je je baby meeneemt, zijn er wel een paar etiquetteregels om in gedachte te houden.

1. Houd de controle over je omgeving

Is er ruimte voor een kinderwagen als je een meeting hebt in een café? Als je op kantoor werkt, is er dan een privéruimte waar je eventueel kan voeden of luiers verschonen? Wees je van tevoren goed bewust van de opties en beperkingen.

2. Doe geen aannames

Ga er niet vanuit dat iedere collega staat te springen om jouw baby vast te houden terwijl jij even een belangrijk telefoontje pleegt. Sommige mensen reageren hetzelfde op baby’s als op puppy’s, maar er zijn – geloof het of niet – ook hele volksstamen mensen die niks kunnen met een baby en volledig op slot gaan. Licht collega’s of afspraken van tevoren in ieder geval in en informeer of ze er een probleem mee hebben. Als dat zo is, kun je bijvoorbeeld ook een videoconference houden.

3. Bereid je goed voor

Wat is er nodig voor een meeting? Of je nou een presentatie moet houden of aanschuift bij een brainstorm: zet je jongleer-trucs als moeder zo handig mogelijk in. Maak screenshots zodat je tijdens een presentatie niet hoeft te switchen tussen verschillende sites en apps. Als je details moet onthouden, kun je vragen of je een gesprek mag opnemen zodat je het later eventueel terug kan luisteren.

4. Wees heel eerlijk

Erken de aanwezigheid van je baby, ook als je een virtuele of telefonische meeting hebt. Door vooraf uit te spreken dat de kans bestaat dat je een huilende baby moet troosten, haal je je eigen angst dat dit daadwerkelijk gebeurt weg.

5. Win some, lose some

Laten we eerlijk zijn: een carrière én een goede moeder zijn, is geen peanuts. Het voelt niet fijn als je met belangrijke leveranciers aan de telefoon hangt terwijl op de achtergrond een baby oorverdrovend hard krijst. Soms zal je baby als een roos door meetings slapen, en op andere momenten niet. Je hebt er geen controle over, dus probeer te omarmen dat het soms soepel loopt en soms allesbehalve dat.

6. Plaats het in perspectief

Soms kom je thuis van een werkdag en wil je het liefst in een hoekje huilen. Je baby was ontroostbaar en je bent de hele tijd alleen maar bezig geweest je kind in slaap te wiegen. Het voelt dan alsof je als ouder en als werknemer hebt gefaald. Onthoud dan dat je in het je hoofd waarschijnlijk 10x erger hebt gemaakt en dat de realiteit zelden zo slecht is als je denkt.

Mocht je het helemaal niet zien zitten om op je werk de aandacht tussen je kind en je werk te verdelen: ook oké en heel begrijpelijk. Lijkt het je een goede oplossing? Ga dan in gesprek met je werkgever, spreek goed wederzijdse verwachtingen uit en maak heldere afspraken.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Hier moet je rekening mee houden als je je baby meeneemt naar je werk
Sluiten