De baby 28 jul 2017 Soraya Vogelaar

Zijn je baby’s billetjes rood? Dit kan het zijn naast luieruitslag

Het ziet er zo zielig uit: de billetjes van je baby die opeens rood zijn en blijven. Hoe weet je zeker dat je te maken hebt met een ‘simpele’ luieruitslag en niet een andere vorm van huidirritatie? Wij helpen je op weg. Naast luieruitslag kunnen de volgende dingen zorgen voor een geïrriteerde huid op de billen.

Luieruitslag ontstaat doordat urine en poep in de luier de huid van je baby week maken en irriteren. De huid op onder meer de billen wordt dan schraal en rood. Het kan dan ook zo zijn dat de luier tegen de huid schuurt, waardoor de uitslag erger wordt. Helpt regelmatig luchten en de luier op tijd verschonen en insmeren met zinkzalf de klachten niet verhelpen? Dan kan het zo zijn dat een van de volgende dingen de oorzaak is.

1. Een schimmelinfectie

Als de luieruitslag te lang aanhoudt en maar niet over gaat, kan het zijn dat het is uitgegroeid tot een schimmelinfectie. Het is het beste om dan even langs de huis- of kinderarts te gaan. Vaak zal dit een zalf zoals miconazolzalf zijn die je veertien dagen op en rondom de plek moet smeren.

2. Een allergische reactie

Een allergische reactie kan ontstaan als je kort geleden geswitcht bent van luiermerk, of als je een nieuwe babylotion, babyzeep of billendoekjes gebruikt. Het kan zo zijn dat daar bestanddelen inzitten waar de huid van je baby slecht op reageert. Houd dat dus even in de gaten en gebruik eventueel weer even het ‘oude’ product om te testen of de uitslag verdwijnt.

3. Een te strakke luier

Als er droge pukkeltjes of rode bultjes rond de plekken van het luierelastiek zitten, is dit een teken dat de luier van je baby te strak zit. De schuring zorgt dan voor huidirritatie.

LEES OOK: Handig: dit apparaatje checkt of je baby een poepluier heeft

4. Eczeem

Sommige baby’s hebben een gevoelige en droge huid. Als je baby dit heeft, kan dit er op den duur ook voor zorgen dat de er eczeem ontstaat op de billen. Eczeem is te herkennen aan huidschilfertjes, vochtbultjes en droge rode plekjes op de huid.

5. Een bacteriële infectie

Net als een schimmelinfectie, kan een bacteriële infectie makkelijk ontstaan. Streptokokken (dezelfde bacterie die zorgt voor keelpijn) kan de oorzaak zijn van de uitslag. Daarnaast is stafylokok ook een bacterie die hiervoor kan zorgen.

6. Een zeldzame aandoening

Let op; dit zijn wel echt zeer zeldzame aandoeningen. Als je twijfelt of je baby iets heeft, is het altijd verstandig om contact op te nemen met je arts. Je baby kan last hebben van een zeldzame huidaandoening zoals psoriasis.

Het belangrijkste is in ieder geval dat je goed oplet of het gebruik van een creme of zalf helpt tegen de uitslag. Het komt vaak genoeg voor dat een zalf (niet meteen) werkt maar er ook niks ergs aan de hand is. Neem dus altijd contact op met je huisarts die kan verder onderzoek doen en het juiste middeltje voorschrijven, waarmee het ongemak van je baby snel opgelost wordt.

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Momtastic

Reageer op artikel:
Zijn je baby’s billetjes rood? Dit kan het zijn naast luieruitslag
Sluiten