De baby 18 mrt 2018 Soraya Vogelaar

Zo kom je erachter of jouw baby links of rechtshandig wordt

Wordt het linkshandig of rechtshandig? Benieuwd naar hoe je kunt merken wat jouw kindje z’n dominante hand wordt? Wij geven je de ins en outs.

Wanneer linkshandig of rechtshandig?

De meeste mensen zijn rechtshandig. Slechts zo’n 10 tot 15 procent van de bevolking is linkshandig. Nog een kleiner groepje mensen is zowel links- als rechtshandig. De meeste baby’s ontwikkelen hun gevoel voor een dominante hand wanneer ze tussen de twee en drie jaar oud zijn.

Maar iedere baby is natuurlijk anders, dus ook dit kan verschillen. Sommige baby’s zijn er al vroeg bij. Die laten als ze tussen de 15 en 18 maanden oud zijn, al duidelijk zien of ze links- of rechtshandig worden. Bij andere kinderen kan het pas duidelijk worden als ze 5 of 6 jaar oud zijn. Over het algemeen wordt er vanuit gegaan dat kindjes nog vaak van dominante hand wisselen. Vanaf zes jaar oud staat het echt vast.

Beide handen gebruiken

De kans is groot dat jouw baby in begin allebei de handen gebruikt om voorwerpen op te pakken. Dit is erg belangrijk omdat je baby op deze manier in allebei de armen de spieren en motoriek ontwikkelt. Merk je dat jouw baby eigenlijk al een sterke voorkeur? Probeer dan ook het gebruik van zijn andere hand te stimuleren. Zo blijven beide zich goed ontwikkelen.

LEES OOK: Kruipt jouw baby? Mooi, dat kan de kans op astma verkleinen

Dominante hand erfelijk bepaald

Erfelijkheid is een van de dingen die de dominante hand van mensen bepaalt. Als je partner en jij allebei rechtshandig zijn, hebben jullie een kans van 10 procent dat jullie baby links wordt. Voor twee linkshandige ouders is die kans een stuk groter; 26 procent. Er is nog wel een uitzondering in het geval van een tweeling. Zelfs als ze een eeneiige tweeling zijn, kan het voor komen dat de een links en de ander rechts is. Bijzonder!

Zo merk je of jouw baby linkshandig of rechtshandig wordt

– Let op welke hand je kindje gebruikt als hij iets oppakt.
– Als jullie samen spelen, kun je een balletje naar je baby rollen. Als ‘ie vaak dezelfde hand gebruikt om de bal te pakken, is de kans groot dat de dominante hand wordt.
– Als je kindje kan tekenen: let op met welke hand hij het vaakst gebruikt tijdens het tekenen.

Trainen om de andere hand te gebruiken

Het komt voor dat ouders liever willen dat hun kindje rechtshandig wordt in plaats van linkshandig. Er wordt vaak geprobeerd om dit te trainen. Het wisselen van de dominante hand is moeilijk. Het is namelijk voor een groot deel neurologisch en genetisch bepaald. Een kind ‘kiest’ er dus niet voor om de ene hand meer te gebruiken dan de ander. Bovendien zitten er ook veel voordelen aan linkshandig zijn. ­čśë

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zo kom je erachter of jouw baby links of rechtshandig wordt
Sluiten