De baby 2 jun 2018 Marleen Staal

In deze 5 stappen zal jouw baby leren lopen

De grootste stap die je baby gaat maken is misschien wel letterlijk zijn eerste stapje. En zeg nou zelf, wat is er nou leuker dan jouw baby leren lopen? Spannend, want jouw kleine gaat de wereld nu op eigen houtje ontdekken. Dat begint allemaal bij de eerste stap: zitten.

Baby leren lopen

Voordat jouw Bambi op eigen benen leert staan, gaat hier eerst nog een klein procesje aan vooraf. Ook al doet elke baby dit op zijn eigen tempo, zo ergens tussen de 9 en 15 maanden kun je de eerste stapjes verwachten. Van de wieg tot waggelen, elke baby gaat door deze stadia heen:

LEES OOK:10 dingen om te doen met je baby voordat hij kan lopen

Zitten

De spieren van jouw baby ontwikkelen zich met de dag. Dat begint al bij het zelfstandig kunnen omhoog houden van zijn of haar hoofdje. Zo rond de 6 maanden zul je merken dat jouw Tarzan sterk genoeg is om te zitten. Hoe? Doordat je baby flink begint te draaien als hij of zij ligt.

Kruipen

Na het zitten volgt het spannende avontuur van kruipen. Vanaf 6 tot 10 maanden gaat jouw kleine op ontdekkingstocht. Met het kruipen maakt je baby de arm- en beenspieren sterker, zodat hij uiteindelijk kan staan. Sommige baby’s slaan zelfs het kruipen over en gaan gelijk door naar de volgende stap: het optrekken.

Optrekken

Het ene moment ligt je baby zoet te slapen in de box, het volgende moment probeert hij zich via de spijlen omhoog te trekken. Dat lijkt wel in een oogwenk te gebeuren. Dit gebeurt ongeveer wanneer je baby 10 maanden is.

LEES OOK:8 tips: zo zet je baby sneller de eerste stapjes

Ontdekken

Kan jouw kleine staan, dan begint de reis om de meubels in 80 stappen. De baby houdt zich vast aan stoelen, de bank, de tafel en de muren om zo door het huis te cruisen.

Lopen

Dan kan de laatste stap niet uitblijven: het leren lopen zelf. In dit proces leert jouw hupsende hummeltje te balanceren op het ene voetje terwijl hij het andere voetje wegduwt. En dan dit proberen zonder te vallen te doen uiteraard. Dreigt je baby wel te vallen? Probeer niet te vaak er tussen te springen. Door te vallen, leert hij.

Waar hij eerst nog wijdbeens met zwaaiende armen in de lucht zijn balans zoekt, zal het niet lang meer duren voor jouw kleine wegsprint. U zijt gewaarschuwd!

Momtastic

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
In deze 5 stappen zal jouw baby leren lopen
Sluiten