De baby 28 nov 2018 Melissa Eissens

Hét stappenplan voor koorts bij je baby

Je baby heeft voor het eerst koorts. Moeders, geen reden voor paniek! Dit is wat je moet weten over de temperatuur van je kind en hoe je een eerste keer koorts veilig behandeld.

Wat is koorts?

Als de lichaamstemperatuur van je baby boven de 38˚C is, spreken we van koorts. Het is niet iets om je direct zorgen over te maken. Het betekent dat het lichaam van je kind iets aan het bestrijden is, een ziekteverwekker. Vaak is dit een onschuldig virus.

Het oplopen van de lichaamstemperatuur is een natuurlijke afweerreactie van het lichaam en helpt bij het bestrijden van de ziekteverwekker. Veel virussen en bacteriën kunnen niet goed tegen de hoge temperatuur.

Gebruik de juiste thermometer

Bij baby’s jonger dan 6 maanden moet een speciale thermometer gebruikt worden. Omdat de oren nog klein zijn is dit niet goed te meten met een gewone thermometer. De meest gebruikte thermometer voor baby’s zijn de digitale. Deze is snel, betrouwbaar (indien rectaal gebruikt) en redelijk goedkoop. Temperatuur meten onder de oksel en tong zijn minder betrouwbare manieren.

Wanneer naar de dokter?

Heeft je baby koorts en is deze jonger dan 3 maanden, dan moet deze altijd beoordeeld worden door een arts. Omdat het bij zulke jonge baby’s onduidelijk is wat er aan de hand is zal de huisarts vaak de hulp inroepen van een kinderarts.

Is je baby ouders dan 3 maanden en houdt de koorts langer dan 3 dagen aan, dan is dat ook een reden om contact op te nemen met de huisarts.

Naast koorts kan je kind ook last hebben van andere klachten zoals vermoeidheid, misselijkheid, verkoudheid of een huilerig gevoel. Dit hoort bij het bestrijden van het virus en kan geen kwaad. Toon je baby symptomen als diaree, braken, het krijgen van vlekjes of een bleke huid, sufheid of benauwdheid, dan is het ook een reden om contact op te nemen met de huisarts.

LEES OOK: Volle melk blijkt beter te zijn voor je kind dan halfvolle melk

Wat kun je zelf doen

1. Zorg dat je kindje genoeg drinkt. Leg wat vaker aan als je borstvoeding geeft of bied vaker de fles aan. Drinken is het allerbelangrijkse om uitdroging te voorkomen.

2. Zorg dat je baby de warmte kwijt kan. Kies voor dunne (en niet teveel) kleding. In bed is een lakentje voldoende. Let er wel op dat de baby ook weer niet teveel afkoelt, bijvoorbeeld wanneer hij veel transpireert.

3. Doe je baby met koorts in bad. Een lauwwarm badje is rustgevend en de temperatuur van het water kan ervoor zorgen dat de lichaamstemperatuur van je kleintje wat zakt.

4. Zorg voor rust en aandacht. Waarschijnlijk wil je toch al niet van de zijde van je uk wijken. Het is fijn voor jouw kleintje om te weten dat jij er voor hem of haar bent. Je mag best met je kindje naar buiten voor een blokje om, maar heb je nog een verjaardagsfeest op de planning staan? Zeg die liever af.

5. Vertrouw op je instinct. Is de temperatuur niet zo hoog maar gedraagt jouw baby zich anders dan normaal en heb je er geen goed gevoel bij. Ga naar de dokter. Safety first!

LEES OOK: Kan dit echt?! Met deze pleister monitor je de temperatuur van je zieke baby

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Parents

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Hét stappenplan voor koorts bij je baby
Sluiten