De baby 24 sep 2018 Maaike Kooijman

Shocking: baby’s in kinderwagens ademen tot 60 procent (!) meer luchtvervuiling in

Het liefst neem je je baby in z’n kinderwagen overal mee naartoe. Het park, de supermarkt, uit lunchen met een vriendin… Op volwassen hoogte is dat allemaal prima te doen en heb je zelden last van de uitlaatgassen van passerende auto’s. Maar heb je er ooit bij stilgestaan dat dat op de hoogte van je dreumes misschien anders is?

Als ze in een kinderwagen liggen, bevinden baby’s zich ongeveer tussen 55 en 85 centimeter van de grond. Ook de uitlaat van een auto bevindt zich vrijwel altijd op hooguit 1 meter hoogte. Onderzoek van het Global Centre for Clean Air Research wijst nu uit dat baby’s daar best veel last van kunnen hebben.

De schade van luchtvervuiling rond de kinderwagen

Afhankelijk van de lucht én het soort kinderwagen, kunnen baby’s tot wel 60 procent meer vervuiling inademen. Relatief is dat zelfs nog meer, omdat ze kleinere longen en een lager gewicht hebben.

LEES OOK: Shock, horror: de zoektocht naar de perfecte kinderwagen

Dat is niet alleen slecht voor hun gezondheid (baby’s zijn kwetsbaarder dan volwassenen), maar het kan ook invloed hebben op hun ontwikkeling. Het zou bijvoorbeeld schade kunnen toebrengen aan hun frontale kwab, waardoor de ontwikkeling van het brein verstoord raakt en cognitieve functies zich minder goed kunnen ontwikkelen.

Heggen naast de weg

Gelukkig hebben de onderzoekers ook gekeken naar mogelijke oplossingen. Natuurlijk is het uiteindelijk de bedoeling dat de uitstoot van auto’s gewoon wordt beperkt, maar tot die tijd zouden er bijvoorbeeld heggetjes tussen de weg en de stoep geplaatst kunnen worden. Ook wordt er gewerkt technologische oplossingen voor een schonere lucht in de kinderwagen zelf.

We willen niet zeggen dat je de kinderwagen nu meteen de deur uit moet doen, maar je zou bijvoorbeeld wel kunnen kijken naar de mogelijkheden om vaker een draagdoek te gebruiken. O, en neem vooral wat minder vaak de auto.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Science Daily

Reageer op artikel:
Shocking: baby’s in kinderwagens ademen tot 60 procent (!) meer luchtvervuiling in
Sluiten