De mama 11 jan 2019 Melissa Eissens

Om deze 5 baby keuzes stressen we enorm terwijl het geen bal uitmaakt

Soms stressen we over baby keuzes in ons leven waarvan we denken dat ze écht belangrijk zijn, om er later achter te komen dat al deze stress totaal overbodig was. Wij geven wat voorbeelden met betrekking tot je pasgeboren baby. En waar we ons zo ontzettend druk over kunnen maken.

Baby keuzes maken van levensbelang?

Het populaire luiermerk, het steriliseren van de babyfles of de speen, het verbannen van voedsel uit je baby’s dieet, het belang van een coole kinderwagen en het aannemen van andermans advies (of juist niet). Het zijn allemaal dingen waar we over na moeten denken, het is wel belangrijk, maar het is niet nodig om dit té serieus te nemen. Doe vooral wat goed voelt en wat goed is voor je baby.

1. Het luiermerk

Als kersverse moeder kan je nog wat onzeker zijn over sommige zaken. Zo ook over de keuze van de luiers. Je zou snel denken dat de grote merken automatisch de beste keus zijn. Maar niets is minder waar. Elke baby is anders en de ene luier past en zit lekkerder dan bij de ander. Ook is het echt niet zo dat als jouw baby alleen maar luiers van bijvoorbeeld Huggies, Pampers of Zwitsal draagt, je hier een bepaald statement mee maakt. Nee, deze luiers zijn van goede kwaliteit, maar luiers van de Albert Heijn, Kruitvat of Trekpleister kunnen net zo goed voor je baby zijn. Of wat dacht je van wasbare luiers?

2. Het steriliseren

Je wilt je baby natuurlijk zo goed mogelijk beschermen tegen bacteriën en sommige moeders denken daarom dat het erg belangrijk is om de babyflesjes en de spenen zo vaak mogelijk schoon te maken. Dit is echter echt niet nodig. Experts raden aan om de fles en de speen van je baby een keer per week te steriliseren. Dus de volgende keer dat de speen in het gras valt, hoef je deze echt niet eerst grondig schoon te maken voordat je hem terug geeft.

LEES OOK: Baby’s die met de handen eten, worden betere en gezonde eters

3. Het ‘juiste’ eten

Het is zeker geen noodzaak om je eigen babyeten te produceren. Tenzij je het leuk vindt om zelf alle babypapjes te maken en te pureren natuurlijk, dan moet je dit vooral blijven doen (zie hier wat lekkere en makkelijke ideeën). Maar als het is omdat je bang bent dat je baby niet de juiste voedingstoffen binnenkrijgt, dan hoef je niet langer te stressen. Babyhapjes van goede kwaliteit zitten boordevol voedingsstoffen, zijn onder zeer strenge normen getest en je kunt er natuurlijk altijd zelf voor kiezen waar je voor gaat. Het is niet langer nodig om de babykoekjes en de lekkernijen te verbannen. Een koekje op z’n tijd is geen enkel probleem zolang je baby ook voldoende groente en fruit eet.

(Hier lees je meer over hoe vaak je baby moet eten).

4. De kinderwagen

Sommige dingen over het moederschap gaan ook over de nieuwste en leukste gadgets voor je baby weten te bemachtigen. Maar zijn ze ook echt noodzakelijk? Waarschijnlijk niet. Dit geldt ook voor de kinderwagen. De nieuwste populairste kinderwagens zijn niet alleen hartstikke duur, maar ze kunnen ook vervangen worden door een wat oudere simpelere variant.

Met de klassieke variant is niets mis. Denk bijvoorbeeld aan de paraplubuggy voor als je kind wat ouder is. Deze wegen bijna niets, zijn binnen no-time ingeklapt en nemen weinig ruimte in beslag. Wat wil je nog meer? Zolang de kinderwagen veilig, comfortabel en makkelijk op te bergen is, is het de juiste keuze voor jou en je baby.

5. Het aannemen van andermans advies

Het is zeker goed om te luisteren naar andermans advies. Soms kun je er wat van leren omdat je nooit ‘alles’ kunt weten. Maar onthoud dat iedere moeder anders is en een ander leven leidt. Iedereen maakt zijn baby keuzes en doet het op zijn eigen manier en dat wil niet zeggen dat als jij het niet hetzelfde doet, je verkeerd bezig bent. Geloof in jezelf, alles is een leerproces.

LEES OOK: 16 babyproducten die toch niet zo heel erg nodig zijn (deel 1)

Scarymommy

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Om deze 5 baby keuzes stressen we enorm terwijl het geen bal uitmaakt
Sluiten